Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Recepty zdravé výživy: cereálie (Dobromysl.cz)

Recepty zdravé výživy: cereálie (Dobromysl.cz)

Zdravá cereální snídaně? Určitě ano. Mnozí z nás podlehli trendu zdravého životního stylu a hledají a zkoušejí, jaká je nevhodnější snídaně. Na výrobcích se slovo cereálie objevuje ve všech pádech. Ale co vlastně znamená?

Ceres byla řecká bohyně sklizně a zemědělství a cereálie znamenají výrobek vyrobený z obilovin, což může být produkt méně i více zdravý, a proto bychom si měli umět vybrat. Čím výrobek obsahuje více celých zrn, tím je zdravější, protože povrchové vrstvy zrna obsahují řadu vitamínů, minerálů, enzymů a dalších- pro organismus výhodných, tzv. fytoprotektivních látek, které dávají výživu a chrání naše buňky. K snídani bychom si tedy v ideálním případě měli vybrat celozrnný chléb se sýrem, šunkou, tvarohovou pomazánkou apod. spolu s ovocem či zeleninou nebo nějaké „muslli“.

Celozrnný výrobek by měl dle norem obsahovat 80% celozrnné mouky a nejlépe ho poznáme, že je hutnější, vlhčí, těžší a v řezu obsahuje zrna. Tmavé pečivo – různé bulky, rohlíky jsou většinou tzv. vícezrnné, kde dle normy je kolem 5% zrn a pečivo je povětšinou dobarvované praženým ječmenem, žitem nebo karamelem a pro větší efekt posypané několika zrny na povrchu výrobku.

Jaké vločky?

A co muslli, jaké vybrat? Čtěme etikety či zakupme jedno či vícedruhové obyčejné vločky, které nám udělají nejlepší „službu“. Různé směsi vloček v lákavých obalech mohou obsahovat různé příměsi: sušené ovoce, přídavek cukru, ořechy, čokoládu- či ty nejchutnější- křupavé či zapékané muslli- i tuk. Já   sama, mé kamarádky i klienti ponejvíce snídáme obyčejné vločky buď v podobě kaše vařené ve vodě či mléce s přídavkem mleté skořice (upravuje metabolismus tuků a cukrů) či vločky s jogurtem. Obě varianty kombinujeme se sezónním ovocem a v zimě např. je možno povařit spolu s vločkami jablko. Ti šťastnější, kteří si linii tolik hlídat nepotřebují, přidávají oříšky, mandle, ev. kokosové plátky či kousek hořké čokolády, ev. nejrůznější semínka. Po takovéto snídani většina z nás již nesvačí, cítí se dobře najezená a netrápí nás chutě na sladké jako po konzumaci jednoduchých cukrů (toust či jiné bílé pečivo, sladké muslli či instantní kaše). Klasické vločky mají příznivý glykemický index (GI), tzn. že hladina krevního cukru se udržuje nižší a je stabilnější než po konzumaci potravin s převahou jednoduchých cukrů (piškot, bílé pečivo, vč. toastového chleba), kdy záhy přichází hlad i chuť na něco sladkého. Podobně jako jednoduché cukry funguje i instantní vločková kaše. Glykemický index se s každou další úpravou zvyšuje, takže je pro nás výhodnější jíst vločky co nejméně upravené či celozrnný chleba více než chleba obyčejný. Přidáte se k nám? Krásné a aktivní léto vám všem!


Zdroj: MUDr. Hana Mojžíšová, členka České obezitologické společnosti a Společnosti pro výživu,
info(zavináč)zdravi-stihli.cz,
www.zdravi-stihli.cz

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P5303062
p1140806
m-r-polsko2011-07
rakousko2011-11
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.