Cvičení s Jaroslavem Wojnarem * Projekt Podané ruce 2018 * Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Sezam

Sezam

Jedná se o jednoletou bylinu, dorůstající výšky osmdesát až dvě stě centimetrů. Na jaře ji obsypávají bílé a růžové kvítky a celou pokrývají jemné chloupky. Existují rozmanité druhy sezamových rostlin a liší se semínky. Některé dávají světlejší, další žlutá, růžová, bílá, kaštanová nebo černá semínka.

Pravlast sezamu, jenž patří k nejstarším kulturním rostlinám, bychom měli nejspíš hledat na ostrovech Sundských, v oblasti Eufratu a Afriky. Odtud se rozšířil velice záhy do východní Indie, kde jej pěstovali už 2000 let př. Kr., do Číny, Japonska, Mezopotámie, Palestiny a Egyptu. Kromě těchto zemí se v současnosti pěstuje v několika odrůdách v Alžíru, v Africe západní, v Řecku a na Maltě, jakož i v teplé Americe, zvláště v Brasilii a Venezuele, nejvíce pak v Indii, Číně, Barmě nebo Mexiku.
Ve všech těchto zemích sejí sezam na polích pro olejnatá semena jako u nás řepku. Nejlépe se mu daří v půdě hlinito-písčité a vápenité, nepříliš vlhké.

Pěstování nedá mnoho práce: Za 10 dní po zasetí semena vzejdou a vzrůstající rostlinky nežádají nic, než aby byly asi za 14 dní protrhány a odpleveleny. Za 10 týdnů. Když jest rostlinám asi 10 týdnů, začnou kvést a v 6 týdnech dozrávají.
Žeň však musí začít o něco dříve, než se plodní tobolky začnou otvírat, protože z přezrálých tobolek by se semena vysypávala na zemi. Ve většině zemí žnou sezamové rostliny srpem; pak je suší na slunci a vážou do snopů, odvážejí do stodol, kde je vymlátí.
Ze sezamových semen upravují v teplých zemích různé pokrmy. Nejčastěji je rozemílají na mouku a z té pečou chutné pečivo s přídavkem medu. V Malé Asii a v Egyptě posypávají semeny chléb a jiné pečivo jako u nás kmínem nebo mákem.
Největší část sklízeného sezamu spotřebuje se však na výrobu oleje, jehož sezamová semena obsahují až 50%. Je-li ze semen vytlačen za studena sezamový olej, má pěknou žlutou barvu, jemně nasládle chutná a jest téměř bez zápachu. Proto se ho může používati k maštění jídel místo oleje olivového, jemuž co do chutnosti mnoho nezadá, ač jest oproti němu mnohem lacinější. Dříve se sezamový olej používal též v lékařství, zvláště na otoky, oční záněty a kožní vyrážky.

Malá sezamová semínka v sobě ukrývají obrovskou sílu. Mají pozitivní účinek na činnost srdce, uklidňují deprese, ovlivňují kvalitu vlasů, kůže i nehtů. Říká se o něm, že žádná skála před ním nezůstane celá. Obyvatelé východu již po staletí znají jeho léčivé schopnosti. Z pohledu čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině-slinivce a plicím. Sezam se považuje za velmi zdravé semínko a zároveň za nejstarší koření na světě. Obsahuje až 57 % kvalitního a zdraví prospěšného oleje.

LÉČIVÉ ÚČINKY:
Doplňování „esence ledvin“, její dostatek ovlivňuje kvalitu kostní tkáně (pomoc při osteoporóze), tvorbu krve (chudokrevnost), plodnost (zvýšení množství a kvality spermií). Protože podle TČM jsou vlasy "zbytkem ledvin" a uši jejich vývodem, tak dostatek „esence ledvin“ ovlivňuje kvalitu vlasového porostu a sluchu. Další vlastností sezamu je „zvlhčující“ efekt. Znamená to, že je ho možné úspěšně použít v prevenci a léčbě zácpy způsobené suchostí a horkostí v tlustém střevě a také při léčbě suchého kašle.

Sezam by měl být častým doplňkem výživy u žen v menopauze, projevující se návaly horka a pocení, nespavostí, bušením srdce, slabostí…, které jsou způsobené vyčerpáním jinové (vyživující, chladivé) složky jater a ledvin. U žen s předčasnou a silnou menstruací způsobenou „horkem v krvi“ z oslabení „jinu“ ledvin a jater může být pravidelná konzumace sezamu skvělým doplňkem další léčby.

Pro jeho „chladivý“ účinek by ho měli konzumovat také lidé „horkokrevní“ - nadměrně se potící, hyperaktivní, se sklonem k vysokému tlaku, srdečním onemocněním a mozkovým příhodám.

Zevně se sezamový olej užívá při bolestech v uších a spáleninách, kdy se nanáší vatou do ucha nebo spálenou kůži. Při horečce má mazání kůže horko odnímající účinek.
Život prodlužující účinek. Podle dávných tradic čínské medicíny když dojde k vyčerpání „esence ledvin“, tak lidský život je u svého konce a sezam, jak je známo esenci doplňuje.

A jak se dívá na sezam moderní dietologie?

Obsahuje tyto nejdůležitější látky: 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů, 16%sacharidů a 9% vlákniny. Z vitaminů jsou to tiamin(B1) - 1 mg, riboflavín(B2) - 0,25mg, niacín(B3) - 5mg, karoteny.

Minerální složení ukazuje na sezam jako skvělou multiminerální potravinu, složení na 100g: vápník - 500 až 1500 mg, hořčík - 350 mg, železo - 10 mg, zinek - 10 mg, draslík - 410 mg, fosfor - 890 mg.

Toto složení ho předurčuje k prevenci a léčbě mnohých nemocí například:
Vysoký obsah organického vápníku, hořčíku a fosforu je možné využít v prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin. 100g sezamu obsahuje 1500 miligramu vápníku se snadnou asimilací. Tím převyšuje mléko. Doporučuje se těhotným a kojícím ženám.
Pro vysoký obsah železa je vhodný pro ženy a při chudokrevnosti.

Vysoký obsah vitaminů skupiny B a hořčíku s fosforem z něho dělají lék na deprese a neurózy. Ze stejného důvodu je vhodný pro studenty, sportovce a těžce pracující.
Pro svůj vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a hořčíku je vhodným dietním doplňkem u nemocí srdce a cév. Vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolismus.
Vysoký obsah karotenů s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou lékem na nemoci očí, vlasů, kůže, sliznic a nehtů. Důležitou složkou sezamových semen jsou lignany, které jsou známé pro svůj účinek na snižování krevního tlaku a hladiny krevního cholesterolu a dále fytosteroly (látky rostlinného původu, které se podobají lidským hormonům), které také snižují produkci cholesterolu.

Semena sezamu se díky vysokému obsahu mědi doporučují při podpoře léčby zánětlivého onemocnění artritidy, díky obsahu hořčíku a vápníku se doporučují pro prevenci křečí dýchacích cest u astmatu, snižování krevního tlaku, pro prevenci migrén, osteoporózy a zlomenin u žen po přechodu a pro zmírnění premenstruačního syndromu.
Sezamové mléko může nahradit mléko kravské u lidí s nesnášenlivostí laktózy.

GOMASIO
Na pánvi opražíme nasucho sezamová semínka. Smícháme v poměru 14:1 s opraženou mořskou solí a společně utlučeme v hmoždíři tak, abychom nerozdrtili na prášek všechna semínka, asi 20 procent by mělo zůstat vcelku.
Používá se jako dochucovadlo salátů, polévek, na uvařenou rýži či jiné obiloviny, nebo i jen na chléb.

Gomasio neutralizuje překyselení krve a tím mírní únavu a bolesti, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu, podporuje trávení a vstřebávání potravy ve střevech. Je zdrojem cenných minerálních látek.
Pokud směs umeleme na mlýnku na mák, získáme vegetariánskou „škvarkovou“ pomazánku.

Gomasio (někdy nazývané sezamová sůl) uchováváme v lednici maximálně po dobu jednoho týdně, pak hrozí jeho žluknutí. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, která je navíc vhodně navázána na sezamový olej.
Některé zdroje uvádějí poměr 4:1, jiné zase až 22:1, zřejmě záleží na tom, kolik jsme zvyklí solit. Použít lze pro změnu i semínka lněná, slunečnicová či maková.

TAHINY

Čisté pasta z mletých šetrně pražených sezamových semínek. Tahini je oblíbené v makrobiotické kuchyni, používá se v pomazánce hummus a hodí se do většiny pomazánek na bázi vařených luštěnin. Zjemní omáčky, dipy a salátové zálivky, skvělé je na pečivu samotné či v kombinaci s medem, marmeládou apod.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Pozvánka na besedu

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6231604
v-dolina2010-18
69_vylet_2809-1906
img_3712
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.