Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Brusinky

Brusinky

Pro vysoký obsah vitaminů a organických kyselin, je brusinková šťáva považována za skvělý léčebný prostředek. Šťávu z brusinky se doporučuje pít na zlepšení chuti k jídlu, při snížené kyselosti žaludku, revmatismu a lehkých formách vysokého tlaku, má příznivý vliv na krvetvorbu slouží k prevenci nebo léčbě chřipky – díky vysokému obsahu vitamínu C, který je i silným antioxidantem bojujícím proti volným radikálům.

Brusinky jsou stále-zelené, nízké (10-20cm) a hustě větvené keříky. Májí plazivé, až 70cm dlouhé výhonky, ze kterých vyrůstají vzpřímené olistěné stonky. Listy jsou silné kožovité, krátce řapíkaté, shora lesklé a tmavě zelené barvy, spodní strana je matná, s hnědavými tečkami. Květy rostou v hustých převislých hroznech, mají zvonkovitou korunu bílé nebo narůžovělé barvy a slabě voní. Plody jsou jasně červené, lesklé kulaté bobule. Jejich dužnina je moučnatá, nahořklá, s obsahem drobných semen. Brusinky kvetou od konce května do července.

Od jakživa je známo, že brusinky mají příznivý vliv na naše zdraví. Brusinky obsahují velké množství vitamínů (A,B,C), minerálních látek (vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, sodíku, železa) a v menší míře nikl, chrom a jod. Brusinky pomáhají proti zánětu močových cest, ale jsou také účinné v prevenci proti zubnímu kazu a onemocnění prostaty.

Brusinky obsahují kyselinu ellagovou, která  znemožňuje  bakteriím uchytit se v buněčné výstelce močových cest a močového měchýře, proto je výborná při zánětech močového ústrojí. Stejné protipřilnavé účinky amerických brusinek fungují i v ústní dutině.

Čistá brusinková šťáva z přímého lisování je šetrně lisována z divoce rostoucích horských brusinek ohleduplně sbíraných v době jejich zralosti. Brusinky jsou cenným doplňkem stravy a jsou nyní velmi populární. Červenou výrazně kyselou šťávu lze konzumovat i neředěnou, ale hlavně jako základ limonád, smíchaná s jinými džusy, v čaji a dokonce i v koktejlech.

Co to je přímé lisování? Běžné džusy jsou vyráběny z koncentrátu, který se vyrábí odpařováním vylisované šťávy. Takto zahuštěný džus je levnější na přepravu a skladování. Před plněním do konečného obalu se koncentrát naředí vodou. Zahušťování má negativní vliv jak na obsah vitamínů, tak na chuť džusu. Džusy z přímého lisování se získávají lisováním čerstvého ovoce a okamžitým stáčením vylisované šťávy. Džus se poté pasterizuje krátkým šetrným zahřátím, které zajistí mikrobiologickou nezávadnost džusu. Pasterizovaný džus se nemusí skladovat až do chvíle otevření v ledničce. Rozdíl mezi džusem z koncentrátu a džusem z přímého lisování je patrný na první doušek - ochutnejte!

Brusinky se používají v kuchyni i léčitelství po staletí. Rozdrcené plody se dříve používaly k ošetření ran a nádorů a pro svůj vysoký obsah vitaminu C k léčbě kurdějí. V současnosti jsou ceněny hlavně v prevenci a léčbě infekcí močového měchýře a močovodů bakteriálního původu- nejčastěji infekci způsobují bakterie E. coli (Escherichia coli). Tyto infekce postihují ženy desetkrát častěji než muže. Brusinky zkracují dobu onemocnění a zmírňují bolest, pálení, svědění a další příznaky. Denní konzumace brusinek také výrazně snižuje pravděpodobnost opakování infekce. (K léčebnému využití se však nejlépe hodí brusinky zpracované bez cukru, tj. buď v podobě čisté brusinkové šťávy nebo brusinek slazených pouze jablečnou šťávou.) Účinek brusinkové šťávy trvá až osm hodin po vypití nápoje. Brusinky mají navíc schopnost zmírňovat zápach moči.

První vědecké vysvětlení účinku brusinek se zakládalo na vysoké kyselosti jejich obsahu. Věřilo se, že brusinky zvyšují hladinu kyselosti moči a tak ničí bakteriální zdroj infekce. Současný vědecký výzkum prováděný v Ohiu ve Spojených státech však svědčí o tom, že brusinky obsahují látku, jež znemožňuje bakteriím uchytit se v buněčné výstelce močových cest a močového měchýře a tím jim brání se množit. Podrobnější výzkum uskutečněný izraelskými vědci, zaměřený na srovnání celé řady ovocných šťáv, ukázal, že jediným plodem s podobným účinkem je borůvka, patřící do stejné čeledi rostlin. Mnoho urologů doporučuje pít několik skleniček brusinkové šťávy denně - hlavně jako prevenci, ale také jako prostředek proti lehkým infekcím. V průmyslově zpracovávané brusinkové šťávě často trpká chuť brusinek zakrývá značné množství přidaného cukru. Z tohoto důvodu však nemusí být zcela vhodná například pro diabetiky.

I odborníci si často pletou americkou brusinku cranberry jak s evropskou lesní brusinkou, tak s klikvou, jež je typická pro východní Evropu. Všechny tři rostliny sice patří k brusnicovitým, ale v jednotlivých znacích se od sebe zřetelně liší.

Americké brusinky

jejich domovem je sever Spojených států amerických a Kanada. Mají vejčité plody velikosti olivy, rubínově červenou barvu. Keřík je to 10 až 20 cm vysoký  s dlouhými přízemními větvičkami. Vyhovují jim kyselé rašeliništní půdy, během roku stejnoměrná vlhkost půdy mají výrazně krásné štíhlé růžovo-bílé květy, velké množství pevné světlé dužiny v nabídce jsou čerstvé, hluboko zmražené, jako šťáva, omáčky nebo želé a jako přísada v pekárenských a mlékárenských výrobcích, sladkostech a chuťovkách

Brusinky lesní
pocházejí z Asie a Evropy. Mají kulaté plody velikosti hrášku, šarlatově červené barvy. Rostou jako keřík se vzpřímeným růstem. Vyhovují jim písčité, humózní a průměrně kyselé půdy. Mají nenápadné zvonkovité květy, málo dužiny s velkým množstvím malých semínek.

Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky lékem a zároveň potravinou. Už před 300 lety užívali Indiáni bobule k hojení ran a zmírňování bolestí. Americké brusinky obsahují tříslovinu, která zamezuje usazování bakterií vyvolávajících záněty močových cest v ledvinách a močovém měchýři. Kdo pije denně brusinkovou šťávu nebo jí plody, může riziko tohoto onemocnění snížit až o 40 %. Bobule také snižují počet bakterií v ústní dutině, zpevňují žaludeční sliznice a působí preventivně proti vzniku rakoviny žaludku. Plody obsahují flavonoidy a polyfenol, jež přispívají k dobrému stavu srdce a cév. Navíc patří mezi plody s vysokým obsahem antioxidantů, a tím zmírňují účinky stárnutí.

Americké brusinky lze sehnat ve třech formách jako čerstvé plody většinou na podzim, sušené nebo jako šťávu. Nechte se inspirovat, jaké lahůdky z nich jednoduše vykouzlíte.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

75_2soutezni_den_290...
12-opava-jakartovice
img_9071
p1140734
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.