Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Agáve sirup

Agáve sirup

Je vhodným sladidlem pro diabetiky za lékařského dohledu (u cukrovky druhého typu), hypoglykemiky a lidi, kteří mají problémy s trávením sacharózy. Sirup z agáve je přírodním mexickým sladidlem na bázi fruktózy. Rostlina agáve je tradiční součástí stravy amerického jihozápadu a Mexika po celá staletí, domorodí Mexičané říkají šťávě z agáve „medová voda“ a agáve přezdívají „mexický strom života a dostatku“.

Z listů se dříve vyráběl papír, z ostrých bodlin jehly na šití. Staří Aztékové považovali rostlinu agáve za posvátnou a věřili, že šťáva, která vytéká po naříznutí z listů a kořenů rostliny, čistí tělo a duši. Španělští dobyvatelé pak využili rostlinu po svém: fermentovali sladkou šťávu z agáve a získali tequilu.

Sirup je vyráběný speciální technologií odpařování ve vakuu při teplotě do 45°C. Díky úpravě při nízké teplotě v něm zůstávají všechny výživné hodnoty a enzymy zachovány a nedochází ke karamelizaci cukrů.

Sirup z agáve je nejen zdravým, ale také chutným a všestranným přírodním sladidlem. Má menší viskozitu než med, a proto se snáze míchá s pokrmy. Příjemná chuť (lehounce připomínající javorový sirup) zvýrazní původní chuť jídla. Sirup můžete použít do ovocných salátů, marmelád, jogurtů, na müsli, na lupínky, palačinky a lívance, k oslazení čaje či kávy, limonád a ovocných nápojů. Je vhodný do salátových zálivek, marinád a grilovacích směsí. Je výborným sladidlem bylinkových čajů (ve srovnání s bílým cukrem). Zdravější alternativa k cukru, tepelně upravovaným sirupům a sladům.

Díky vysoké sladivosti stačí menší množství, tedy i méně kalorií.

Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všechny výhody tohoto populárního sladidla.

Fruktóza je sladší než řepný cukr a stejné sladkosti pokrmů dosáhneme s polovinou kalorií.

Proto je vhodným sladidlem pro lidi s nadváhou a při redukčních dietách.

Nestimuluje slinivku k vylučování insulinu tak jako ostatní cukry - má nízký glykemický index a po konzumaci nezvyšuje hladinu krevního cukru tak rychle jako med či bílý cukr.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140657
rakousko2011-19
p1140737
okolo-msk2011-402
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.