Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Agar-agar

Agar-agar

Agar-agar obsahuje komplexní polysacharidy, které se podobají celulóze. Její využití jako první objevili obyvatelé Číny a Japonska již na počátku našeho letopočtu.Tradiční metoda výroby agar-agaru je sice zdlouhavější než moderní komerční metody, ale lépe respektuje přírodní zákonitosti a zajišťuje tak uchování všech živin.Řasy se nejprve musí ručně sklidit, což se provádí během letních a podzimních měsíců.

Řasy se musí zbavit vody a usušit, a to za nízkých teplot a bez přístupu vzduchu. Tato nejnáročnější část výroby se děje během listopadu až února. Látka agar má ve výsledku světlou barvy, má neutrální chuť a je bez kalorií. Prodává se ve formě prášku, vloček, plátků nebo hranolků. Agar-agar obsahuje železo, vápník, jód a další stopové prvky. Je velmi snadno stravitelný, má mírně projímavé účinky. Velmi účinně snižuje cholesterol. Když prochází agar-agar zažívacím traktem, sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti. Agar-agar je vynikajícím pomocníkem pro udržení dobrého zdraví. Řasy, které jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, obsahují o 10-20 procent více minerálních látek než běžná zelenina.Je významným zdrojem jódu, který příznivě působí na hormony štítné žlázy, podporuje také štěpení tuků. Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky. Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy prostě nerostou.

Agar je polysacharid složený převážně z cukerných jednotek D -galaktosy. Taje při +96°C a tuhne při +40°C. V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek a v mnoha výrobcích asijských kuchyní od cukrářských a pekařských výrobků až po mražené dezerty, různá želé, pudinky apod. Je známý i jako japonská želatina, kanten nebo E406.Když odhlédneme od kuchyňského použití, agar možná máme doma v podobně různých mycích gelů a šamponů. Můžeme se s ním setkat i v některých lécích. Ještě méně příjemné setkání představují operační zákroky, z agaru se složitou technologií vyrábějí vstřebatelné nitě. S agarem se pracuje též v mikrobiologických laboratořích.

Agar-agar používejte jako čistou želatinu do krémů, polev, aspiků a na zdobení dortů. 2 lžičky vloček vložte do 0,5 litru moštu nebo vody. Zahřívejte, dokud se nerozpustí.

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 25,2 kJ/6 kcal. Bílkoviny: 1,6g. Sacharidy: 76,2g. Tuky: 0,0g
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rovna_prava_pro_vsec...
narozky4
03
img_9258
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.