Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Mate

Mate

Maté je tradiční nápoj z Jižní Ameriky, jehož užívání místním obyvatelstvem sahá dle archeologických nálezů již do doby před Kristem. Do Evropy maté dovezli ze svých misií Jezuité poprvé v r. 1578.

Zpracování: Připravuje se z lístků a stonků posvátné rostliny cesmíny paraguayské (Ilax paraguarensis). Stále zelený strom dosahuje výšky až 15m, roste především v Argentině, Brazílii, Paraguaji a Uruguaji. Sklízí se celé větve s listy, několik měsíců se přírodně suší, poté jemně melou spolu se stonky na velmi drobné kousíčky. Následuje proces zrání za teploty 50–60 °C, který trvá nejméně 30–45 dnů, někdy až jeden rok.

Účinky Mate

Maté bývá označováno jako „zelené zlato indiánů“ nejen pro svou lahodnou a osvěžující chuť. Vysoký obsah kofeinu v příznivé kombinaci s ostatními látkami zajišťuje pozvolný a rovnoměrný povzbudivý účinek, díky němuž domorodí obyvatelé vydrží dlouhodobé fyzické vypětí v teplotách kolem 40°C i bez jídla. Jihoamerické ženy pijí maté po staletí v době těhotenství s důvěrou v jeho posilující účinek. V USA a Evropě se však pro vysoký obsah kofeinu těhotným ženám a malým dětem nedoporučuje.
Příznivé a léčebné účinky připisované maté dle ústních tradic indiánů i dle nových vědeckých zkoumání:
• stimuluje mozek a dlouhodobě způsobuje jasnou mysl a duševní čilost
• působí proti únavě, a to bez vedlejších účinků, jako je nervozita
• zvyšuje imunitu organizmu
• zpomaluje stárnutí a šedivění vlasů
• zklidňuje nervový systém, tím pomáhá i při nespavosti
• působí močopudně, detoxikuje organizmus
• při zácpě upravuje trávení
• diabetikům stabilizuje hladinu cukru v krvi
• při vysokém cholesterolu snižuje jeho hladinu
• alergikům snižuje příznaky senné rýmy
• kardiakům posiluje srdeční činnost a zvyšuje obsah kyslíku dodávaného srdci
• štěpí tuky, proto se doporučuje při redukční dietě
Nedoporučuje se lidem s vysokým krevním tlakem!
Složení: vitamín A, B1-12, C, E, riboflavin, biotin, sodík, karoten, vápník, železo, draslík, fosfáty, síra, z minerálů zejména magnézium, mangan, vápník, železo a fosfor, chlorofyl, cholin, inositol, více než 20 aminokyselin, 11 antioxidačních polyfenolů.
Obsahuje 6,5 % kofeinu (což je asi o 1,5% více než v kávě), ale jeho pití je zdravější než pití kávy a čaje. Jedna běžná dávka maté obsahuje: tuk 0g, cholesterol 0 mg, sodík 60 mg (3 %), cukr 1 g, bílkoviny 0 g, uhlohydráty 13 g (4 %).

Maté se pije v nejrůznějších úpravách, velmi hořké, hořké nebo s nejrůznějšími
příchutěmi. K sehnání je mnoho variant – klasické zelené mate, pražené, jako směsi
s jinými čaji, kořením, bylinami, nebo třeba kokosem. Používá se také jako ingredience do alkoholických nápojů. Pije-li se chlazené, říká se mu tereré. Tradičněse mate připravuje v tzv. calabase, což je vysušená tykev. Pije se pomocí bombilly. Bombilla je kovové, nebo přírodní brčko zakončené sítkem. To cedí při pití jemné lístečky mate.

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

edf-tour-2010-bielsk...
P5303044
PA062153
10-opava-jakartovice
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.