Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Černý čaj

Černý čaj

Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Ale všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis.

Černý čaj pochází z Číny. Vyrábí se stejně jako např. čaje zelené, ale prochází delší fermentací. Díky tomu má silnější vůni a výraznější chuť. Po sklizni a zavadnutí se lístky čaje svinují, přitom buněčné stěny lístků popraskají a dojde k uvolnění buněčné šťávy. Následuje fermentace, biochemická reakce, kdy uvolněná buněčná šťáva za neustálého zvlhčování vzduchu ve fermentačních místnostech oxiduje, lístky mění barvu na červenou a zároveň se uvolňují látky významně ovlivňující chuť čaje. Fermentace se ukončuje při dosažení určitého stupně barvy a vůně čaje. Následuje vystavení lístků proudu horkého vzduchu v sušicích pecích, aby se odpařila zbývající voda a buněčná šťáva zaschla na lístcích. Při spaření čaje vroucí vodou se koncentrovaná šťáva z lístků uvolní a získáme povzbuzující nápoj příjemné vůně, měděné barvy, se zdraví prospěšnými účinky.
Černý čaj má silnější vůni a zatímco zelený čaj ztrácí většinou svou vůni během roku, černý čaj si udrží svou vůni po několik let. Nejlépe se mu daří v Číně, Japonsku, Indii, na Ceylonu a ve východní Africe.

Zpracování

Po sklizni a zavadnutí čajovníkových lístků dochází k jejich svinovaní, při níž buněčné stěny čajového listu popraskají a uvolní se buněčná šťáva. Jedině tak je možná následná fermentace. Fermentace je biochemická reakce, při níž dochází k oxidaci uvolněné buněčné šťávy. Fermentace určuje další kvalitu čaje, probíhá ve fermentačních místnostech při teplotě 35–40 °C za neustálého zvlhčování vzduchu a trvá asi 60-120 minut. Poté se černý čaj suší horkým vzduchem po dobu cca 20 minut v sušících pecích, třídí se na sítech (třídičkách). Sušením se odpaří zbývající voda a buněčná šťáva naschne na svinuté lístky, které ještě více ztmavnou a získají typickou čajovou vůni. Dále se pak ponechává jako listový čaj nebo je rozlámán na čaj zlomkový, čajové drtě či čajový prach.

Obsahové látky

Obsahuje velké množství různých látek, které ovlivňují jeho vůni, chuť, barvu i působení na lidsky organismus. Mezi nejvýznamnější patří kofein, který je v čaji zastoupen v průměru 4 % (v souvislosti s čajem se nazývá též tein). Další důležitou látkou jsou třísloviny, které dávají čaji jeho typickou, lehce svíravou a natrpklou chuť. Z vitaminů skupiny B je zde obsažen ve vodě rozpustný B1. Působí jako nervový vitamin, důležitý hlavně při duševní práci. Čaj obsahuje také fluor a některé další prvky a minerální látky (např. draslík).

Léčivé účinky

Černý čaj má některé jedinečné vlastnosti, díky nimž dokáže působit příznivě na lidský organismus. Třísloviny, které čaje obsahují, odvádějí z našeho organismu škodlivé zplodiny. Čaj příznivě ovlivňuje CNS, povzbuzuje krevní oběh i funkci ledvin. Aktivní látky v čaji pomáhají rozpouštět tuky, usnadňují trávení a mají močopudné účinky.
Komplex účinných látek v černém čaji dále příznivě ovlivňuje cévy – vrací jim pružnost, snižuje příliš vysokou propustnost cévních stěn, rozšiřuje chorobně zúžené cévy a tak napomáhá vyplavování sklerotizujících látek. Čaj má rovněž termoregulační vlastnosti – v zimě zahřívá, v létě osvěžuje a chladí.

Příprava

Na jeden šálek vody postačuje zarovnaná lžička černého čaje. Po vylouhování trvajícím dvě až tři minuty přejde do nápoje jenom povzbuzující množství kofeinu. Pokud je černý čaj vyluhován 5 minut (déle se nedoporučuje), uvolní se všechny třísloviny a čaj může projevit své uklidňující účinky. Takto připravený čaj se používá například při průjmech a jiných střevních potížích. V tomto případě se pije neslazený. Pokud jsou lístky vyluhovány déle než 5 minut, čaj hořkne a tmavne, jelikož se uvolňují další třísloviny. Na jeho sílu to však nemá vliv.

Rozdělení černých čajů:
čisté čaje
aromatizované čaje

Nejznámější čisté čaje:
ceylon - směs cejlonských vysokohorských čajů střední třídy, jasný, červenohnědý
nálev. příjemné, decentně nasládlé a příjemně svíravé chuti, silného vysokohorského
aroma, Typický cejlonský čaj má plnou, kořeněnou, medově sladkou nebo naopak
říznou někdy až svíravou chuť se sladce ovocným či citrusovým aroma a nálevem
zlatooranžové barvy.
darjeeling - pravý Darjeelingský čaj se pěstuje v nadmořské výšce od 600 - 2150
metrů. Většina čajovníků na zahradách je čínského typu, který se v místních
podmínkách velmi osvědčil. Poměr ásámské varianty na jednotlivých plantážích je
různý, v průměru 20 až 60 %. Čím dál častěji dochází k řízkování čajovníků a ke vzniku různých klonů a hybridů. Čaj pak nese označení cl nebo clonal.
lapsang souchot - Tradiční třída čínského černého čaje z provincie Fujian. Volně
svinutý, tmavý, delší list silně kouřové až uzené vůně, tmavý nálev zcela svébytné,
výrazně uzené chuti s lehkou čajovou složkou, velmi povzbuzujícího účinku. Čaj ze
čtvrtých až šestých listů, které skýtají slabý nálev. Čínskou specialitou je Lapsang
Souchong, který je nakouřený pryskyřičnými poleny z jehličnanů.
pu- erh - Puerh se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený)
čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu lehce připomínající barvu černé kávy. Chuť Puerhu je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Vůně Puerhu je zemitá, občas mírně nasládlá.
assam - Díky shodným klimatickým podmínkám a kvalitě půdy je většina ásámských
čajů snadno rozpoznatelných svou plnou a svěží chutí s výrazným, nasládlým až
medovitým aroma. Barva nálevu bývá tmavší než u darjeelingských či cejlonských
černých čajů. Velká část ásámského čaje končí ve směsích (nejznámější English Breakfast), china tea, keemun, jasmínový černý, nepal,

Nejznámější aromatizované čaje:
Ke schnoucím lístkům se přidávají květy, plody či lístky jiných rostlin, Jelikož
přejímání vůní je jednou z typických vlastností čaje, lístky vůni nasají a uchovají.
earl grey - Earl Grey je čajová směs s charakteristickou příchutí a aroma, které
pocházejí z olejových extraktů z kůry pomeranče bergamot.
irish team - ložení: černý čaj, kousky čokolády, aroma,
karamelový - složení: černý čaj, kakaové slupky, karamelová čokoláda, aroma.,
kouzelná flétna - složení: černý čaj, kousky jablka, kokosu, květ růže a chrpy polní,
aroma,
růžová zahrada - složení: černý čaj, květ růže, kousky manga a meruňky, aroma,
švestka - Složení: černý čaj, kousky švestky, modré květy sléze, aroma.,
hawaii cocktail - složení: černý čaj, kousky ananasu, papáje, rozinky, květ měsíčku,
aroma.,
jahody se šlehačkou - složení: černý čaj, kousky jahody a bílé čokolády, květy
heřmánku římského, aroma,
skořicový, vanilkový, zázvorový, citrónový, divoká višeň, ice tea, aladinova lampa, pět Tibeťanů,

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

57_vylet_2809-1106
okolo-msk2011-501
p1140722
krajske_shromazdeni_...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.