Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Ghee /Ghí

Ghee /Ghí

Ajurvédský elixír života

Přepuštěné, neboli přečištěné máslo = 100% tuk

Ghí je sanskrtský termín pro přepuštěné máslo. Ikdyž se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V Ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky. Ghee posiluje látkovou výměnu a obranné síly organismu. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, protože váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla ven.

Na západě není stále moc známé, ve východních kulturách je používáno po tisíce let. Ajurvéda pohlíží na ghee jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu, dobré trávení a to díky jeho léčivým omlazujícím vlastnostem. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu smažených jídel. Je zásadní složkou v indické kuchyni, mnohem více než v západní kuchyni máslo nebo margarín.

Ghee je druh oleje, původně pocházející z oblasti indického subkontinentu, a je důležitý v Indické, egyptské i etiopské kuchyni. Je připravováno slabým vařením nesoleného másla ve velkém hrnci do bodu, kdy se z něj vyvaří všechna voda, což se stane v následujících dvaceti až třiceti minutách (máslo obsahuje přibližně 20 % vody) a na povrchu a na dně se objeví usazenina z mléčné bílkoviny. To, co tímto způsobem z másla zbude, je čistá zlatavá tekutina a pevné částečky na dně hrnce. To zlaté a tekuté je ghee. Takto připravené se horké přecedí přes plátno do jiné nádoby z nerezu nebo varného skla. Oproti máslu může být ghee skladováno nejméně šest měsíců bez chlazení.


Ghee neobsahuje sůl ani laktózu a tak je přínosný pro ty, kdo nemohouou jíst mléčné výrobky. Ghee má přibližně 14 gramů tuku na polévkovou lžíci. Ghee aktivuje zažívací procesy a to pomáhá zlepšit přijímání potravy. Posiluje mozek a nervovou soustavu a zlepšuje paměť. Podporuje činnost tkání a flexibilitu těla. Ghee je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. Je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby. V případě suché nebo popálené kůže či rtů je čisté ghee nejúčinnějším lékem. Pro miminka je ghee nejlepší pleťovou výživou a tonikem.

Ghee je základ indického vaření jako olivový olej v italské kuchyni. Je také užívaný nejlepšími francouzskými kuchaři. Má velmi vysoký bod zápalnosti a proto nekouří během vaření. To se dobře pojí se širokou škálou koření, a poskytuje vynikající vůni a ořechovou chuť. Žádný olej na vaření se nemůže rovnat guče pro jeho příjemnou příchuť a schopnost trávení. Můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky - tedy k pečení, smažení, dušení zeleniny, zjemnění pokrmů, nebo jako přísadu do různých sladkých moučníků. Ghe je tradičně udržované mnoho měsíců bez chlazení. Vydrží téměř neomezeně dlouhou dobu bez jakýchkoliv konzervačních látek. Máslo nakonec zežlukne, je-li skladováno při pokojové teplotě, ghee NE. Je to vlhkost v másle, která podporuje rozklad. Pokud je tedy ghee zbavené vlhkosti, nemá žádný takový problém. Pouze tak si udrží svou originální čerstvost a chuť. Mimo jiné je to tedy i praktický způsob jak uchovat máslo.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1050679
septik
p1140766
krajsky-odborn13
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.