Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Zrnko naděje hledá zájemce o rodinné bydlení v komunitě (Dobromysl.cz)

Zrnko naděje hledá zájemce o rodinné bydlení v komunitě (Dobromysl.cz)

P Před šestadvaceti léty se Lence Vanclové narodila dcera Lucie, která měla druhý den po porodu zástavu srdíčka, kde i přes úsilí lékařů byla v 1,5 roce oznámena diagnosa, DMO kvadruparéza (ochrnutí všech čtyř končetin). Získané poznatky v sociální oblasti a pohled matky na budoucnost lidí se zdravotním postižením jí přivedlo realizovat dlouhodobou myšlenku vytvořit společné rodinné bydlení.  
A tak v roce 2008 bylo založeno občanské sdružení Zrnko naděje, kde hlavní cíl je vybudovat společný dům dle návrhu plánu projektu „Rodinné bydlení v komunitě pro zdravotně postižené a opatrovníky“. Bylo sestaveno 6 etap průběhu a nyní se spolek nachází ve 3. etapě - vytvoření prostor pro setkávání lidí s podobným osudem.

 

Společnou myšlenkou rodičů a jedinců se zdravotním postižením je: Jak bude žít naše zdravotně postižené dítě, až zde jednou nebudeme. Jak budu žít já, kdo se o mne postará, až zde rodiče nebudou.

Rodinné bydlení v komunitě pro zdravotně postižené a opatrovníky

Zrnko naděje není poskytovatel sociálních služeb a nikdy se jím nestane z důvodu, aby bylo možné udržet nejlevnější formu rodinného bydlení v komunitě. Společný dům nebude realizovat zřizovatel kraj, obec a nebude zde správce, provozovatel poskytovatel sociálních služeb. Vlastníkem domu bude NNO a dá ho k užívání lidem potřebný, kde dohled a volnočasové aktivity aj. zajišťuje NNO (nestátní nezisková organizace). Uživatelé domu si program dnů sestavují dle svého rozhodnutí, kde se rovným dílem budou finančně dělit o veškerý provoz domu, ale i o financování běžné domácnosti se stravováním. Potřebné služby lidem se zdravotním postižením zajistí opatrovníci, sousedská výpomoc nebo dle potřeby a zájmu společně bydlící komunity si sjednají placené služby od poskytovatele sociálních služeb.

Takto sestavený návrh společného bydlení umožňuje lidem se zdravotním postižením mít právo svobodné volby výběru, kdo o ně bude pečovat, mít právo se rozhodnou s kým budu bydlet ve společné domácnosti, kde na vše dohlíží NNO a opatrovníci. Samostatnost, rovnoprávnost, přátelství, rodina, komunita, místo kam patříte. Každý bude jistě souhlasit, že naplnění těchto slov je důležité pro každého člověka, s postižením i bez.

Rodinného bydlení v komunitě pro zdravotně postižené, kde s nimi mohou bydlet i opatrovníci u nás v ČR schází. Společné bydlení + služby vyjdou mnohem levněji, než co je doposud nabízeno jako jediná možnost výběru. A proč se o této nabídce dozvídáte až teď po sedmi letech od založení spolku Zrnko naděje?

Zde je odpověď: „S návrhem plánu projektu bylo seznámeno vedení města Semily a sociální úřad v roce 2008. Však aby cesta k realizaci nebyla tak jednoduchá… Lenka Vanclová se pro realizaci společného bydlení rozhodla darovat spolku svou nemovitost v Jílovecké ulici Semily. V počtu 4 obyvatel by došlo k malé úpravě v domě, ale v počtu zájemců 10 obyvatel (viz projekt) by proběhla přístavba nebo prodej domu k realizaci jinde.

Veřejnosti byl v létě 2009 předložen koncept změny v ÚP Semily, kde se navržená silniční přeložka posunula o pár metrů přímo přes dům, a v roce 2010 byl odsouhlasen nový ÚP Semily. Na základě této změny došlo k pozastavení projektu pro plánovanou realizaci. V průběhu let od roku 2009 bylo podáno OPAKOVANĚ několik žádostí městu Semily: Žádost o odkoupení nebo o směnu nemovitosti, která je znehodnocena novým ÚP Semily s odůvodněním pro možnost realizovat hlavní cíl spolku jinde. Však zastupitelé na veřejných zasedáních Zastupitelstva Města Semily pokaždé hlasovali ZAMÍTNUTO!“Úřední jednání je dlouhá trať a nelze čekat na dořešení ohledně domu v Jílovecké ulici Semily. Počínaje rokem 2015 oslovujeme případné zájemce o „Rodinné bydlení v komunitě pro zdravotně postižené a opatrovníky“. Stále platí plán pro 10 obyvatel + možnost bydlení i opatrovníka (není podmínka). Hledáme podobně smýšlející lidi, hledáme zájemce o komunitní bydlení, ale i lidi, kteří nám podají pomocnou ruku pro realizaci, ať už na jiném místě v Semilech nebo někde jinde, kde bude i zájem ze strany města či vesnice, ke spolupráci se spolkem Zrnko naděje. Kontakt pro vážné zájemce: 731 458 883731 458 883, 734 251 633734 251 633.


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3711
p1140659
49_1soutezni_den_270...
img_3718
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.