Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Kardiostimulátor je skvělým pomocníkem mnoha lidí

Kardiostimulátor je skvělým pomocníkem mnoha lidí

K ardiostimulátor je maličký přístroj, který již léta pomáhá fungovat lidskému srdci tím, že správně určuje jeho rytmus. Z toto důvodu jej používají lidé trpící arytmii, čili poruchou rytmu srdce.

Dnes je již tento přístroj ve světě všeobecně známý, ale kdy se objevil poprvé a jak byl velký? Ani ten největší fanoušek hokeje si nejspíš nedokáže představit, že by měl v těle puk. Přesto se něco takového přihodilo člověku, kterému byl pravděpodobně v roce 1958 nebo 1960 voperován první kardiostimulátor na světě. Tím člověkem byl sedmdesátiletý Američan. Přistroj měl sice stejnou velikost jako hokejový puk, ale umožnil pacientovi přežít dalších osmnáct měsíců. Obyvatele tehdejšího Československa se tohoto přístroje dočkali o čtyři roky později.

V dnešní době je tato pomůcka nezbytná pro čtyři a půl miliónu lidí na celém světě a zhruba osmdesát tisíc jeho uživatelů žije v Čechách. Ročně se v naší republice najde až osm tisíc lidí, kteří potřebují jeho podporu a dva tisíce kardiostimulátorů je vyměňováno.

Kardiostimulátor bezpochyby patří mezi nejvýznamnější a nejužitečnější vynálezy celého lidstva. Ale, jak všichni víme, každý nástroj je třeba kontrolovat a udržovat jej, aby fungoval. I kardiostimulátor vyžaduje péči. Někdo by mohl říct, že od péče o tento přístroj je přece kardiolog nebo kardiochirurg. Bez lékařské pomoci se v tomto případě samozřejmě člověk neobejde. Ale stejně jako v mnoha jiných případech i tady může člověk přispět k lepší funkci přistroje a tím i k lepší funkci svého srdce. Nejlepší pomocí je správné chování. Proto se v další části článku na něj zaměříme.

Jak se chovat po zákroku

Je důležité zůstat po zákroku ležet minimálně do následujícího dne, to proto, aby se konec elektrody, který je v srdci zaveden, lépe zabydlel a snížilo riziko, že se samovolně přemístí. Je také nutné příliš nehýbat rukou na té straně těla, na které se kardiostimulátor nachází. Pokud je rána citlivější, mírně oteče nebo se na ní objeví modřina, neznamená to důvod k panice. Tyto reakce jsou zcela běžné a trvají obvykle několik dní. Vrátili jste se z nemocnice, kde Vám implantovali kardiostimulátor a jediná věc, po které toužíte, je dát si sprchu? Udělejte to tedy, ale jenom v případě, že nosíte kardiostimulátor nejméně čtyřicet osm hodin a nepociťujete žádné vážné problémy. Jste-li nadšeným hráčem tenisu, golfu nebo kuželek, budete se muset se svým koníčkem rozloučit na čtyři až šest dnů. To samé platí i o plavání. V této době taky bude muset někdo vysávat místo Vás a nosit těžké věci. Zvedání předmětů, které váží víc než pět kilo se rovněž nedoporučuje. Své auto nebo jiné motorové vozidlo byste měli nastartovat nejdřív tak po deseti dnech. Proto raději poproste někoho z příbuzných, aby to za Vás odřídil, když budete někam cestovat před uplynutím dané lhůty.

Co „poháněči“ srdce vadí a co ne

Jako nositel kardiostimulátoru musíte odmítnout, když Vás doktor bude chtít poslat na vyšetření magnetickou rezonancí nebo Vám doporučí elektroléčbu. K tomu by však nemělo docházet, když budete mít u sebe průkaz o tom, že máte kardiostimulátor. CT vyšetření se však bát nemusíte, proti tomu Váš pomocník nic mít nebude. Zato vysoké elektrické napětí by mohlo způsobit poškození přístroje. Pro lidi, kteří při práci svářejí elektrickým obloukem, by bylo nejlepší změnit zaměstnání. Fyzická námaha je samozřejmě dovolená, ale nesmí být nepřiměřená. Sportovci by se měli před zahájením jakékoliv aktivity poradit s kardiologem. Stejná rada platí i pro ženy, které touží po dítěti. Nyní dvě užitečné rady, jak zabránit styku kardiostimulátoru s mobilem. Za prvé nosit jej ve vhodnějším místě než je náprsní kapsa. Za druhé přikládat mobil k uchu na opačné straně, než na které se nachází přístroj. jídlo si však klidně můžete dál ohřívat v mikrovlnce. Ani tento elektrický spotřebič ani žádný jiný nemá na funkci kardiostimulátoru vliv. Můžete také bez obav jezdit vlakem a dokonce i létat letadlem. O příjemné zážitky z cestování Vás tedy tento užitečný přistroj každopádně nepřipraví.

Úplně nový a jiný kardiostimulátor

Všechny vědní disciplíny se neustále vyvíjejí, zdokonalují a jdou dopředu. Mezi tyto disciplíny patří samozřejmě i medicína, ve které se nedávno podařilo použít nového přístroje. Dalo by se říct, že přístroj, o kterém je řeč, je vlastně tak trochu staronový. Jedná se totiž o nový vylepšený typ kardiostimulátoru, tzv. LCP kardiostimulátor. Ve srovnání se svými staršími kolegy má řadu výhod. V jednom z prvních odstavců článku bylo uvedeno, že nejstarší kardiostimulátor, který kdy vznikl, byl velikosti hokejového puku. Zatímco nejnovější je velký jako mikrotužková baterie. (Dvakrát menší než baterie do běžného kardiostimulátoru.) Tento přístroj je baterií a stimulátorem zároveň. Na rozdíl od starších typů, které se dávají pod kůži pod klíční kosti a elektrody se zavádějí do srdce pomocí cév, je LCP kardiostimulátor bezdrátový a lze jej vložit do srdce přímo. Díky tomu je riziko, že se do těla dostane infekce, nebo že dojde k mechanickému poškození elektrod, menší. Malý strojek znamená pro uživatelé také větší pohodlí a více pohybu.

Prvních sedmnáct osob už služeb nového typu kardiostimulátoru využívá. Mezi těmito lidmi je šestnáct Čechů a jeden Nizozemec. První operace se uskutečnila v jedné z pražských nemocnic, Nemocnice Na Homolce. Provedl ji primář kardiologie profesor Petr Zneužil. Ten soudí, že nemocnice mohla jako první pomoci svým pacientům převratnou technologii, díky dlouhodobé spolupráci s odborníky, kteří se zabývají léčbou srdečních chorob. Americká firma Nanostim vyvinula technologii LCP. Podle slov jejího viceprezidenta Chrise Hubbarda byla nemocnice vybrána k zákroku pro bohaté zkušenosti lékařů se zaváděním nových technologii a pro to, že splnila nejlépe všechny podmínky.

Pár informací o samotném zákroku

Aby Vaše srdce dostalo nový kardiostimulátor, nemusíte strávit několik hodin v narkóze na operačním sále. Při této operaci totiž pacient zůstává při vědomí a znecitlivěno je pouze místo vpichu. Celý zákrok je tak prakticky bezbolestný a trvá přibližně patnáct minut. Miroslav Šeba, který jako první pacient vyzkoušel nový typ kardiostimulátoru, řekl, že měl trohu obavy, právě proto, že se operovalo bez narkózy. Tento muž měl původně dostat běžný kardiostimulátor, ale nakonec se nechal přemluvit a vyzkoušel novinku. Během operace necítil nic. Věra Motyčková, další pacientka s novým typem přístroje, vzkázala profesorovi Neužilovi, že si při zákroku připadala spíš jako na koncertě a je mu za to velmi vděčná.

Brzy se jistě vylepšeného typu kardiostimulátoru dočkají i další pacienti v jiných zemích světa. Držme tedy jim i doktorům palce, ať nový přístroj svým nositelům dobře slouží

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

02
P5303073
img_3700
IMG_1225
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.