Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Chodíte v noci často na záchod? Dejte si vyšetřit srdce (Ordinace.cz)

Chodíte v noci často na záchod? Dejte si vyšetřit srdce (Ordinace.cz)

J iž dvě noční návštěvy toalety jsou ohrožením pro vaše srdce a cévy. Jak prokázala studie, patří nykturie, tedy časté noční probouzení kvůli močení, mezi hlavní rizikové faktory srdečně cévních onemocnění.

Nykturie neboli noční probouzení kvůli močení (jedno a více probuzení během noci) může mít celou řadu příčin, z nichž nejčastější jsou noční polyurie - tedy zvýšená tvorba moči během noci, hyperaktivní močový měchýř a zvětšená prostata. „Po léčbě pacientů s hyperaktivním močovým měchýřem nebo se zvětšenou prostatou dochází ve většině případů k výraznému snížení počtu nočních návštěv toalety, např. z původních čtyř na dvě nebo dokonce na jednu, nicméně nykturie často přetrvává,“ konstatuje uroložka MUDr. Romana Richterová a doporučuje: „v souvislosti s možným rozvojem srdečně cévních onemocnění je při přetrvávání nykturie vhodné podrobné interní vyšetření pacienta a další následná účinná léčba.“

Studie, která sledovala v průběhu 17 let 2 447 mužů ve věku 40–79 let prokázala, že již mírná nykturie, tedy dvě noční návštěvy toalety, vede v dlouhodobém horizontu k rozvoji srdečně cévních onemocnění. Podle studie představuje nykturie v případě jedinců mladších 60 let několikanásobně větší pravděpodobnost rozvoje srdečně cévních onemocnění, v případě jedinců starších 60 let významně vyšší riziko úmrtí.

„Nykturie patří u mužů i žen mezi nejčastější důvody přerušení nočního spánku, které uvádějí pacienti v ordinaci praktického lékaře. Přitom kvalitní spánek je nezbytný pro fyzickou i psychickou regeneraci organizmu,“ říká praktická lékařka MUDr. Simona Habrovcová. „Nedostatečný spánek vede k ospalosti během dne, ke snížení výkonnosti v zaměstnání, k depresím, k celkovému zhoršení kvality života a také k rozvoji srdečně cévních onemocnění (např. angína pectoris, infarkt myokardu). Nykturie tak představuje stav, který bychom rozhodně neměli přehlížet,“ vysvětluje MUDr. Habrovcová.

autor: Renata Vyšínová , ordinace.cz


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

69_vylet_2809-1906
58_vylet_2809-1122
P6231613
img_9089
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.