Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Alena: Má postižená dcera vyrostla z dětských plen, hledám větší, prodyšné (Ordinace.cz)

Alena: Má postižená dcera vyrostla z dětských plen, hledám větší, prodyšné (Ordinace.cz)

P ětatřicetiletá Alena pečuje o osmiletou dceru s kombinovaným postižením. V posledním půlroce dost vyrostla a už jí nestačí běžné dětské pleny. „Lékařka mi řekla, ať si vyberu pomůcky a ona mi je předepíše,“ popsala Alena.

Vybrat si zkusila v lékárně, ale z přemíry informací nebyla moudrá. „Vyzkoušeli jsme celou řadu plen, některé byly málo prodyšné a dceři hrozilo opruzení, jiné byly příliš objemné,“ popisuje Alena svou anabázi.

„Zatím řeším pleny vkládanými do kalhotek, mají výhodu, že se rychle mění, protože dcera je na vozíku. Mám také obavy, zda bude stačit to množství, které nám předepíše lékařka,“ uvedla Alena. Na použití vhodných plen jsme se zeptali doc. MUDr. Romana Zachovala, urologa.

Které pomůcky jsou vhodné pro imobilní pacienty?


U pacienta s těžkou inkontinencí je dobré používat plenkové kalhotky, které díky svému tvaru a lepítkám na suchý zip usnadní aplikaci. Při tomto stupni inkontinence je důležité, aby absorpční pomůcka měla schopnost pohltit moč a zápach. Vzhledem k dennímu využívání pomůcek a dennodennímu kontaktu pokožky s močí je nesmírně důležité, aby výrobky byly prodyšné a zajišťovaly cirkulaci vzduchu. Některé produkty jsou také antibakteriální, což zajišťuje větší šetrnost výrobků k pokožce. Zapomínat bychom neměli ani na kosmetické přípravky, které musí poskytnout dostatek regenerace pro zralou a inkontinencí namáhanou pokožku. Je dobré vědět, že existují čistící, ochranné i pečující přípravky jako pěny, krémy, gely, nebo vlhčené utěrky.

Jak je to s úhradou zdravotních pomůcek při inkontinenci? Přispívá pojišťovna?


Absorpční pomůcky pro pacienty trpící inkontinencí jsou ze zákona hrazeny ze zdravotního pojištění pacientům. Pomůcky získává pacient na základě rozhodnutí lékaře a po vyšetření, určení diagnózy a stupně inkontinence. Předepsat je může praktický lékař, urolog, gynekolog, geriatr a neurolog. Zákon určuje finanční a množstevní limit, a ten se liší dle stupně inkontinence. Pro lehký únik moči je stanoven limit až 450 Kč na měsíc, pro střední únik je stanoven limit 900 Kč na měsíc a pro těžký únik je nově od 1. dubna 2012 stanoven limit až 1700 Kč.

autor: Eva Vlastníková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_1218
p1140801
edf-tour-2010-bielsk...
44_1soutezni_den_270...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.