Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Rady pacientům Rádce pacienta: na cestu z nemocnice chtějte léky a sanitku (Ordinace.cz)

Rádce pacienta: na cestu z nemocnice chtějte léky a sanitku (Ordinace.cz)

I když už se nemůžete dočkat, až vás pustí z nemocnice, nezapomeňte požádat o propouštěcí zprávu, léky na tři dny a pokud se nemůžete dostat domů běžným způsobem, pak i sanitku. Na vše totiž máte nárok – a to zdarma.

Při propuštění z nemocnice byste měli dostat propouštěcí zprávu, která obsahuje informace o průběhu léčení, o provedené operaci, vyšetřeních, následném režimu, kontrolách apod. Tato zpráva je určena pro vašeho lékaře, který vás do nemocnice poslal. Pokud chcete mít jednu její kopii pro sebe, pak o ni můžete požádat a vzít si ji domů.

Nezapomeňte na léky
Při propuštění by vám měla sestra připravit léky na tři dny – ty by měly postačit na dobu, než půjdete na kontrolu k praktickému lékaři. Každý druh léku by měl být balen odděleně a obal by měl být popsán názvem a informací, jak jej užívat. Stejně tak byste měli dostat zdravotnické prostředky, hrazené zdravotní pojišťovnou, pokud je potřebujete.

Než z nemocnice odejdete, ujistěte se, že víte, jak budete léky doma užívat, a že jsou správně označeny. Nejpozději třetí den po propuštění z nemocnice navštivte svého praktického lékaře, aby vám případně předepsal další léky a navrhl další léčbu. Předejte mu přitom propouštěcí zprávu.

Na režim se vyptejte lékaře
Při propouštění z nemocnice byste měli mít ještě poslední pohovor s lékařem, který vás po dobu hospitalizace ošetřoval (nebo tím, který ho zastupuje v rámci služby). Měli byste si s ním ujasnit základní informace:
  • Jaké nové léky berete, jak se užívají
  • Jak postupovat a koho kontaktovat, pokud se objeví zdravotní potíže.
  • Jaká bude následná péče, kdy máte přijít na kontrolu.
  • Zda máte dodržovat nějaká speciální dietní, pohybová či režimová opatření.

Z nemocnice můžete odjet sanitkou
Zdravotní pojišťovna hradí vaši dopravu do zdravotnického zařízení, ze zdravotnického zařízení do místa trvalého nebo přechodného pobytu nebo do ústavu sociálních služeb, a to v případě, kdy vás zdravotní stav neumožňuje dopravu běžným způsobem. Jestli splňujete podmínky na dopravu sanitkou, to se dozvíte od ošetřujícího lékaře, stejně jako o případné nutnosti doprovodu.

Výjimkou je situace, kdy jste si pro hospitalizaci zvolili z vlastní vůle vzdálenější nemocnici. Pak pojišťovna uhradí jen tu část cesty, která odpovídá vzdálenosti nejbližší nemocnice od vašeho bydliště. Rozdíl byste museli uhradit ze svého.

Zdroj: Rádce pacienta - Příručka ke zlepšení bezpečí pacienta

autor: Renata Vyšínová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

krajsky-odborn06
26_zahajeni_2609-162...
60_vylet_2809-1323
12
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.