Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Cvičení Cvičení podle MUDr. Richarda Smíška

Cvičení podle MUDr. Richarda Smíška

SM – SYSTÉM je originální cvičební metoda vyvinutá MUDr. Richardem Smíškem určená k léčbě poruch páteře a předcházení těmto poruchám dostatečnou regenerací. Zkratka SM vyjadřuje slova „stabilizace“ (S) a „mobilizace“ (M) SM – SYSTÉM je cesta, jak odstranit aktivním cvičením bolesti zad, deformity páteře, přetížení velkých kloubů. Základem je spirální stabilizace páteře, která pohybem paže aktivuje šikmé břišní svaly a protahuje páteř směrem vzhůru.

Mnohahodinové jednostranné přetěžování školních dětí způsobuje asymetrickou svalovou nerovnováhu. Zhoršujeji nevhodný sport v době růstu (tenis, hokej, florbal apod.) Tyto faktory se podílí na vzniku skoliotické křivky páteře. Lehčí případy se léčí rehabilitací, cvičením, případně korzetem. Špatné návyky (sedavé zaměstnání, práce u počítače) díky nim máme ochablé, přetěžované vertikální svalové zřetězení, toto stlačuje obratle k sobě a meziobratlové ploténky „namáhá“.

Cvičení dle MUDr. Richarda Smíška za pomoci elastického lana jsou jednoduchá, nenáročná, lze je provádět i doma. Cvičení se hodí pro jakoukoliv věkovou skupinu od 5 let. Přiměřený pohyb aktivizuje svaly. Tělo na tento pohyb reaguje silou a tato síla působí na páteř. V páteři se následně protahují ploténky směrem vzhůru a tím se roztahují meziobratlové klouby mezi sebou. Dochází tak k regeneraci a léčbě. Tahem elastického lana aktivujete i šikmé břišní svaly. SM – SYSTÉM je vhodný pro lidi s problémy bolesti zad nebo kteří chtějí poruchám zad předejít. Cvičení se významně podílí u prevence a léčby poruch velkých kloubů – kloub kyčelní, kolenní, ramenní, klouby nohou a klenba nožní.

Řada vrcholových sportovců tuto metodu používá jako kondiční trénink s cílem zlepšit sportovní výkon a předejít přetížení, degeneraci páteře a velkých kloubů při sportu.

CVIČENÍ SM – SYSTÉM:
  • odstraňuje blokády páteře (urychluje léčbu u akutních bolestí krční, bederní páteře, ischiasu)
  • regeneruje meziobratlové ploténky (při výhřezu efektivně léčí a předchází recidivě)
  • zpevňuje páteř a dává ji potřebnou pohyblivost
  • vytváří vyrovnané držení páteře a těla (při léčbě skoliózy)
  • posílí svaly a zároveň je protáhne
  • pro regeneraci pohybového aparátu (kloubů, vazů, plotének)
  • k odstranění zvýšeného napětí svalů kolem páteře (při práci u počítače, sedavém zaměstnání, jednostranném pohybu … )
  • zlepšuje a napravuje držení těla, zároveň zeštíhluje, tvaruje postavu
  • pomáhá při bolestech hlavy a závratí
  • podporuje dobrou funkci vnitřních orgánů
  • optimalizuje funkci centrálního nervového systému
  • pomáhá při artróze kyčelního, kolenního kloubu

Metoda SM se opírá o 30 let postupného vývoje a 25 let klinických zkušeností s tímto cvičením u pacientů s bolestmi páteře v bederní, hrudní, krční oblasti, u pacientů s akutním výhřezem ploténky a u skoliózy.

Více o metodě SM - Systém se můžete dozvědět například na http://sm-system.stopbolestizad.cz/

Karin Šimovcová
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rovna_prava_pro_vsec...
okolo-msk2011-303
12_prijezd_2509-1832
IMG_0179
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.