Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Cvičení Čtyři cviky, které pomohou při léčbě osteoporózy

Čtyři cviky, které pomohou při léčbě osteoporózy

I když se o osteoporóze mluví jako o nemoci žen po menopauze, mohou jí onemocnět i mladší ženy. „Stáří není podmínkou vzniku této zákeřné choroby, takže prevence je na místě i pro ženy mladší, které mají jeden a více rizikových faktorů,“ říká MUDr. Hana Pospíšilová v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.
„Rozhodně doporučujeme změření hustoty minerálů v kostech (BMD) - páteře a kyčle - všem mladším ženám po menopauze, pokud mají jeden nebo více rizikových faktorů osteoporózy,“ vysvětluje MUDr. Hana Pospíšilová.

Rizikovými faktory jsou:
  • zlomenina osobní nebo u matky
  • BMI pod 19
  • silné kuřáctví
  • déletrvající imobilizace
  • laktázová nedostatečnost
  • zánětlivá střevní onemocnění
  • celiakie s malabsorpcí
  • mentální anorexie
  • Hyperkortizolismus
  • Thyreotoxikóza
  • onemocnění jater a ledvin
  • stavy po transplantacích orgánů
  • hyperkalciurie.

Léčba spočívá nejen v podání léků, ale zároveň v zajištění přiměřeného příjmu vápníku (nejméně 1 200 mg denně, včetně suplementace) a vitaminu D (400 až 800 IU denně, pokud je riziko nedostatku vitaminu D). „Jenom léky, minerály a vitamíny nestačí. Stejně důležitá je i přiměřená a především pravidelná fyzická aktivita zatěžující kostru a posilující svalstvo. Cílem je snížit riziko pádů a zlomenin. Samozřejmostí je i přestat kouřit a nepít nadměrně alkohol,“ dodává odbornice.

Léčebná kúra je dlouhodobá a trvá několik let. Pacient s vyléčenou osteoporózou má o více než polovinu menší riziko vzniku zlomeniny ve srovnání se začátkem léčby. „Pro udržování dosaženého stavu kostí pak obvykle stačí dodávání vitaminu D, vápníku a režimová opatření,“ uzavírá MUDr. Hana Pospíšilová, odbornice projektu Bílé plus.

Mezi vhodná režimová opatření patří i cvičení. Nabízíme vám čtyři konkrétní cviky, které pomohou držet svaly v kondici a tak vás uchrání od zbytečných zranění.

1. Cvik: Masáž bederní oblasti

Výchozí poloha: Lehněte si na záda a dbejte na to, aby byla vaše páteř co nejvíce natažená. Zastrčte bradu a přitiskněte bederní oblast k podložce.

Postup: Pokrčte nohy v kolenou a přitáhněte je rukama k břichu. Pomalu zakružte nohama nejprve doprava, poté doleva. Ke kroužení vám pomáhají ruce, které tlačí na kolena (ne však příliš) a kolena zároveň tlačí do rukou. Na každou stranu udělejte 4 kroužky, nepospíchejte, vychutnejte si promasírování bederní oblasti.

2. Cvik: Posílení velkého hýžďového svalu

Výchozí poloha: Lehněte si na břicho, pánev přitlačte k podložce. Ruce pokrčte a složte pod čelo.

Postup: Pokrčte nohu, kterou začnete posilovat – aby byla ohnutá v úhlu 90 stupňů. Pomalu zvedejte pokrčenou končetinu nad podložku a poté pomalu pokládejte zpět. Cvik opakujte 10x a poté vyměňte nohy.

3. Cvik: Stabilizace pánevního pletence

Výchozí poloha: Lehněte si na záda, paže dejte na zem podél těla, mírně od něj. Pokrčte nohy, rozkročené jsou zhruba na šíři boků. Snažte se, aby byla celá plocha zad na zemi, zastrčte bradu, prodloužíte tím krk.

Postup:

1) Zpevníme hýždě a s nádechem zvedejte pomalu pánev nahoru zhruba 10 cm nad zem. Myslete na to, abyste měli pánev podsazenou a aktivně zapojeny břišní svaly, vydržte 5 vteřin. Pro posílení svalů pánevního dna můžete vydržet s pánví nahoře několik nádechů a výdechů – s každým nádechem vtáhněte dovnitř konečník, s výdechem povolte.

2) Pánev s výdechem pokládejte na podložku následovně – postupujte od horních obratlů až k pánvi zakulaceně dolů (jako byste se vyhrbili).

4. Cvik: Posílení vzpřimovačů páteře

Výchozí poloha: Lehněte si na břicho, ruce pokrčte a umístěte pod čelo. Pánev a dolní končetiny přitlačte k podložce.

Postup: S nádechem zvedněte trup i s rukama nad podložku a s výdechem položte zpět. Důležité je, aby spodní část těla byla stále přitisknuta na podložku, aby se nohy ani pánev nezvedala. Zároveň pánev při nádechu a zvednutí horní poloviny těla tlačte do podložky, ale pozor na prohnutí! Musíte při cviku zároveň držet zpevněné svaly na břiše a podsazovat pánev.

Zdroj: Ordinace.cz
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6265891
P5303041
24_zahajeni_2609-145...
rovna_prava_pro_vsec...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.