Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články Informace č.: 63 - 2013 (NRZP)

Informace č.: 63 - 2013 (NRZP)

V ážení přátelé, Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a zákon, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením – tisk 1058.

Poslanecká sněmovna nepodpořila návrh paní poslankyně L. Kohoutové, která k uvedenému tisku měla přílepek, kterým by se novelizoval zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Tento přílepek byl věcně správný, protože zaváděl do našeho zákonodárství opět podporu zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných. Na druhé straně, byl přílepek velmi rizikový, protože senátoři dopředu deklarovali, že jakékoliv přílepky k zákonům, které jim pošle Poslanecká sněmovna, budou zamítat. Pokud by se to stalo u tisku 1058, byl by to velký problém.

Tisk 1058 jednak odsunuje převod financování sociálních služeb ze státu na krajskou úroveň o další rok, tedy na rok 2015, současně tento tisk významným způsobem mění způsob posuzování nároků a přiznávání na průkazu OZP. Při žádosti o průkaz OZP již nebude prováděno sociální šetření v místě bydliště žadatele. Způsob hodnocení bude podle skutečné diagnózy a zdravotního stavu. Tudíž se již nebude používat oněch 10 životních aktivit, které jsou používány při hodnocení nároku na příspěvek na péči. Dojde také k tomu, že držitelé sKaret budou vyzváni, aby uvedli způsob výplaty sociálních dávek, protože tzv. technické účty k sKartám schválením zákona v Senátu končí. Pokud lidé sKartu měli jako průkaz ZTP, budou vyzváni Úřadem práce, aby vrátili sKartu, a bude jim vydán papírový průkaz OZP.

Předpokládám, že Senát schválí tisk 1058 v podobě, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Pokud by chtěl Senát vrátit návrh zákona do Poslanecké sněmovny, tak nebude mít komu jej vrátit, protože v té době již bude Poslanecká sněmovna rozpuštěna. Proto jsem se snažil také o to, aby v tisku 1058 nebyly žádné kontroverzní věci, které by Senát mohl použít k vrácení či zamítnutí.

Přeji všechno dobré

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140797
cyklomaraton-k24-201...
p1140653
p1140765
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.