Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články Jaká je budoucnost nemocnic? (NRZP)

Jaká je budoucnost nemocnic? (NRZP)

V ážení přátelé, včera, 25. září se uskutečnila tisková konference za účasti Asociace českých a moravských nemocnic, Asociace krajských nemocnic, Svazu pacientů ČR, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů a Národní rady osob se zdravotním postižením ČR k situaci ve zdravotnictví, a to především ve vztahu k nemocnicím.

K dnešnímu dni nemá žádná nemocnice podepsanou smlouvu se zdravotními pojišťovnami, a to znamená, že tyto nemocnice nemají jistotu, zda od 1. ledna 2013 budou schopny dále poskytovat zdravotní péči. Pravděpodobný scénář je takový, že s řadou nemocnic nebudou smlouvy podepsány nebo nebudou podepsány smlouvy na činnost některých oddělení v nemocnicích a tím taková nemocnice vlastně také ukončí svou činnost. Vzniká velké nebezpečí, že se významně prodlouží dojezdová doba do nemocnic a tím i čekací doby na různé výkony.

Všichni účastníci tiskové konference vyjádřili obavu z budoucí situace. Tyto kroky zdravotních pojišťoven podporuje Ministerstvo zdravotnictví ČR. Není vůbec zřejmé co je smyslem výše popsaného postupu, který vede k značné nejistotě a může přivodit i chaos od příštího roku. Je potřeba si uvědomit, že tento problém se netýká jenom osob se zdravotním postižením, ale všech občanů ČR. Proto také společná schůzka vedla k tomu, že jsme vyhlásili petici pod názvem „Občané, braňte svoje nemocnice!“. V příloze Vám posílám petici v elektronické podobě a prosím Vás, abyste namnožili tyto petice a sháněli co nejvíce podpisů. Petici je možné také podpořit v elektronické podobě a je umístěna na webových stránkách NRZP ČR www.nrzp.cz , nebo na webových stránkách Svazu pacientů ČR http://plarmy.org/petice/new/.

Vzhledem k tomu, že ze zákona je možné sbírat petiční podpisy pouze písemně na petičních arších, prosím Vás, abyste preferovali především písemnou podobu petice. V příloze Vám dále posílám společné prohlášení iniciátorů petice a zároveň dopis, kterým se obracíme na vrcholné představitele státu k řešení této situace.

Věřím, že pochopíte naléhavost této věci, a že s touto peticí oslovíte i svoje známé i mimo komunitu lidí se zdravotním postižením. Dostupnost zdravotní péče se týká každého občana.

Přeji Vám všechno dobré.

S pozdravem

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

______________________________________



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

14-opava-jakartovice
rovna_prava_pro_vsec...
P5303066
49_1soutezni_den_270...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.