Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články Informace č.: 19-2012 (NRZP)

Informace č.: 19-2012 (NRZP)

V ážení přátelé, v příloze Vám posílám materiál, který nám zaslal pan David Kafka, náměstek MPSV ČR, jako reakci na naše jednání u pana ministra J. Drábka dne 14. 2. 2012. Považujeme tento materiál za zcela nedostatečný a neodpovídající tomu, co jsme dohodli na společném jednání.

Proto Vám také posílám stanovisko NRZP ČR k tomuto materiálu, které jsme poslali jak panu ministrovi panu J. Drábkovi, tak především poslancům Výboru pro sociální politiku PSP ČR. Výbor se totiž usnesl, že chce být informován o průběhu jednání mezi NRZP ČR a MPSV ČR. Dnes jsem panu ministrovi J. Drábkovi sdělil, že považuji zaslaný materiál za zcela nedostačující. Požádal jsem ho o urychlenou schůzku s tím, že si myslím, že je ještě prostor pro seriózní debatu k řešení těch nejpalčivějších problémů sociální reformy.

V úterý 28.2.2012 se uskutečnilo jednání poskytovatelů sociálních služeb ve věci dotací pro poskytovatele sociálních služeb. Na tomto jednání jsme dohodli společný postup s tím, že budeme připravovat společně protestní akce. Zdá se totiž, že MPSV ČR ustoupilo, na nátlak ministerstva financí, ze slibu, že dotace poskytovatelům sociálních služeb budou v letošním roce posíleny o dalších 500 miliónů korun. V současné době je akutně ohroženo minimálně 200 poskytovatelů sociálních služeb, kteří budou muset ukončit svoji činnost v průběhu nejbližších měsíců. Znamená to, že tisíce lidí, závislých na sociálních službách budou bez této služby. Je to situace, kterou jsme si nedovedli nikdy představit. V příštím týdnu budou probíhat další jednání, o kterých Vás budu informovat.

Vážení přátelé,

ve včerejších médiích uvedl pan ministr J. Drábek informaci o tom, že byly vyplaceny všechny dávky dle harmonogramu. Naše zkušenosti jsou však zcela jiné, a proto NRZP ČR reagovala mimořádnou tiskovou zprávou, kterou Vám v příloze posílám. Uvedli jsme v ní pro média, že naše zkušenosti jsou zcela jiné, neboť se denně na nás obrací desítky lidí, kterým nebyly vyplaceny sociální dávky. Jedná se o příspěvek na mobilitu, příspěvek na péči nebo dávky hmotné nouze. Vyzvali jsme pana ministra, aby veřejnost informoval pravdivě o skutečné situaci na Úřadu práce. Dle dostupných informací se situace proti lednu prakticky nezměnila. Pracovníci ÚP chodí stále o víkendech do práce, pouze o tom nesmí veřejně informovat.

Vážení přátelé,

dovoluji si Vás požádat o to, abyste, v případě, že jste neobdrželi sociální dávku, kterou jste již měli obdržet, informovali pana ministra, aby měl skutečnou představu o fungování výplaty sociálních dávek.

Přeji Vám všechno dobré.

S pozdravem
Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Přílohy:
  • Mimořádná tisková zpráva NRZP ČR (doc)
  • Informace o reakci MPSV ČR na jednání NRZP ČR a MPSV ČR (doc)
  • Odpovědi NRZP ČR k otázkám předaným dne 14. 2. 2012 (doc)


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

okolo-msk2011-301
17_zahajeni_2609-121...
65_vylet_2809-1735
P5303050
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.