Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články Kolaps sociálního systému je blízkou realitou (Jiří Hrebenar)

Kolaps sociálního systému je blízkou realitou (Jiří Hrebenar)

M inistr práce a sociálních věcí zahájil vlnu reformních kroků. Především se sociální agendy z měst a obcí mají přesunout na úřady práce. Máme tu jedno velké slučování sociálních agend na jednotné místo. Jak je to krásné. Toto se děje bez jakéhokoli zákonného podkladu nebo vyššího nařízení, jen tak na zelené louce. Ve hře jsou nemalé náklady na sloučení a také i samotné ohrožení sociálního systému České republiky

Jednotlivé úřady nevědí co mají dělat


Jednotlivé úřady nevědí co mají dělat. Na zelené louce bez jakékoli složitější diskuse a dohody tady probíhají úřednické strkanice ovládající sociální systém tohoto státu. Něco co tady jakž takž funguje bude na základě ministerského rozhodnutí totálně změněno nikoli k lepšímu, ale k horšímu. Tisíce zaměstnanců sociálních agend měst a obcí se najednou ocitne na opačné barikádě. Dříve oni radili a pečovali o sociálně slabé, nyní se mohou stát sociálně slabými.

Bude nedostatek úředníků díky jejich propouštění


Tak například v Brně pracuje na sociálním odboru na 120 pracovníků. Úřad práce si vezme jen 30. To tedy znamená, že 90 lidí bude najednou bez práce. Vysoce kvalifikovaní zaměstnanci, kteří si museli třeba při práci vystudovat vysokou školu, aby mohli práci vykonávat, budou nyní vinou vládní změny vyhozeni jako nepotřebné smetí. Formálně ta devadesátka úředníků bude spadat nadále pod město a to je může zaměstnat dále na sociálním odboru města, ale je otázkou co tam budou dělat, když agenda bude jinde. Budou tedy propuštěni.

Stát tímto porušuje vlastní zákony a veškerá zodpovědnost za případné soudní žaloby bude přenesena nikoli na státní aparát, ale na města a obce. Tato sociální úprava znamená větší chaos v sociálním systému. Dnes například v Brně situaci těžko zvládá 120 zaměstnanců sociálky a vše se má zlepšit při stavu 30 lidí? To je nesmysl. Všechno se ještě více zpomalí a zasekne. Propouštění úředníků v tomto je nemyslitelným hazardem se sociálním programem této země.

Rozpracované případy se budou přesouvat z měst a obcí na úřady práce

Někomu se může zdát propouštění úředníků sociálních útvarů měst a obcí jako správný krok. Ale tak to není. Stát způsobí nefunkčnost sociálního systému. Tak jen tak na úvod, představte si, že dnes podáte žádost na městský úřad a ten nestihne rozhodnout do konce roku.

Váš rozpracovaný případ se přestěhuje na úřad práce. Tam bude otevřený zít prázdnotou a bude čekat na to, až se úředník bude případu věnovat. Za jakou dobu to bude? Tak třeba agenda v Brně, kterou vykonávalo na 120 lidí bude nyní obstarávána 30  lidmi. To bude znamenat velmi významné zpomalení výkonu agendy. Navíc pocítače přestěhované na úřady práce musí být přeinstalovány aby mohly pracovat na síti úřadu práce.

Nebude připravený software pro nové úředníky

Což také nebude až zas tak jednoduché. Program nebude fungovat zcela správně a bez chyb. Nedá mi to a musím vzpomínat na situaci v roce 2007, kdy se počítačové systémy nasazovaly a trvalo celý rok než fungovaly podle představ úředníků. Dokonce některé dávky se nedaly zpracovávat počítačem. Nyní je velmi vysoké riziko, že se vše nezvládne a sociální systém se velmi výrazně zpomalí a zkolabuje. Najednou se může stát, že nebude nikdo, kdo bude vyplácet sociální podporu občanům.

Narostou agendy, o které se nebudou moci úředníci kvalitně starat


Agenda úřadů práce naroste nejen o sociální dávky, ale také o chráněná pracovní místa. Dnes je na 35 000 chráněných pracovních míst, což je velmi rozsáhlá agenda. Kdo na úřadech práce bude takto velkou agendu administrovat? Zkrátka nebude dostatek lidí, kteří by se starali o tak důležitou záležitost.

Problémy nastanou u příspěvku na mobilitu

Další problémy nastanou s příspěvkem na mobilitu, kde je stanoveno, že se má měsíčně vyplácet asi 180 000 lidem, kteří ho pobírají. Kdo se začátkem ledna nepřihlásí na úřadu práce, ztratí nárok na tento příspěvek za příslušný měsíc. Tento příspěvek se nedá vyplácet zpětně.

Takže představme si celou situaci. V prvních lednových dnech musí na úřady práce vyrazit všech 180 000 žadatelů. Najednou se vším bude v Brně zabývat 30 úředníků. Tito úředníci mimo tohoto příspěvku musejí administrovat ještě mnoho dalšího. Najednou se příspěvek na mobilitu bude muset vyřizovat v prvních lednových dnech. Zde si opravdu stát a ministr Drábek říká o pořádný kolaps sociálního systému. Navíc počítače nemusejí fungovat správně. Navíc velmi málo zaměstnanců úřadu práce budou administrovat obrovská kvanta žádostí, které se musejí vyřídit co nejdříve. Přijdou-li občané žádat o příspěvek na mobilitu v únoru, příspěvek se zpětně nevyplatí.

Doposud bylo možné tento příspěvek žádat v průběhu roku. Nyní je jediná možnost jít žádat začátkem ledna, jinak máte smůlu. Kolik klientů pobírajících tento příspěvek o tom ví? Určitě velmi málo. Rozšiřuje úřad práce nebo Drábkovo ministerstvo tuto informaci? Nerozšiřuje.

Celý přesun vybavení bude zahájen měsíc před ostrým startem, což se nedá zvládnout


Navíc úřady práce mohou přijímat lidi, materiál, výpočetní techniku a další vybavení až tehdy, když bude jasná účinnost zákona ve Sbírce zákonů. Samotné odhady Ministerstva práce a sociálních věcí hovoří o účinnosti zákona někdy kolem 20. až 30. listopadu 2011. Tedy teprve po tomto datu je možné převádět zaměstnance, inventáře a vybavení kanceláří.

Tedy necelý měsíc před ostrým zahájením bude vše zahajováno a přemistňováno. Jinými slovy, dodnes není ještě ani vypracovaný software pro nové zaměstnance. Na to nebude ani čas, tak si stát bude muset draze zaplatit soukromou firmu, která vyvine learningový program, na kerém se budou noví zaměstnanci úřadů práce zaučovat. 2. ledna 2012 tak budou muset noví pracovníci úřadů práce pracovat s novým softwarem podle nových zákonů. Ředitelé úřadů práce sami kroutí hlavou a sdělují, že toto se nedá stihnout a zvládnout.

Nejvíce na to doplatí lidé se zdravotním postižením

Nejvíce na to doplatí lidé se zdravotním postižením. Budou muset v přeplněných chodbách úřadů práce čekt několik hodin. Toto je hazard s lidským zdravím. Takto vypadá ono šetření ministra Drábka, které ve výsledku neznamená šetření, ale vysoké náklady.

Jiří Hrebenar


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_9264
P6265907
p1050679
cyklomaraton-k24-201...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.