Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Novinky v legislativě Vláda schválila nová pravidla pro konání veřejných sbírek

Vláda schválila nová pravidla pro konání veřejných sbírek

N ávrh novely zákona výrazně zjednodušuje možnost konání kontinuálních sbírek. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková uvítala vládní schválení novely zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách (zákon o veřejných sbírkách). Novelu připravila Rada vlády pro nestátní neziskové organizace. Na jednání vlády 31. srpna ji předložila vládní zmocněnkyně pro lidská práva spolu s předsedou vlády Petrem Nečasem.

„Byla tak završena snaha řady neziskových organizací, které se téměř osm let snažily tuto novelu iniciovat tak, aby právní úprava lépe reagovala na oprávněné potřeby pořadatelů veřejných sbírek,“ říká Monika Šimůnková.

Veřejné sbírky podle ní představují rozvíjející se potenciál ojedinělého finančního zdroje, který je pro financování rozličných veřejně prospěšných činností nenahraditelný. Cílem schválené novely je proto umožnit jeho rozvoj bez zbytečné administrativy. Státní regulaci ponechává jen v míře, která je i z hlediska provozovatelů veřejných sbírek nutná, aby institut veřejných sbírek nebyl zneužíván a veřejnost k němu neztratila důvěru.

Novela na jedné straně přináší vstřícnější postoj veřejné správy k právnickým osobám, které veřejné sbírky konají, na druhé straně zpřesňuje nezbytnou míru státní regulace.

Novela výrazně zjednodušuje také možnost konání kontinuálních sbírek. „Odstraňuje se tak neodůvodněná administrativní zátěž a zbytečné finanční náklady s ukončováním a obnovováním sbírek v maximálně tříletém intervalu. Novela přináší možnost veřejnou sbírku konat i jinými než taxativně vymezenými způsoby, umožňuje jednodušší nakládaní se sběracími pokladničkami, i další ustanovení zjednodušující a snižující náklady pořádání veřejné sbírky,“ říká vládní zmocněnkyně Monika Šimůnková.


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3769
okolo-msk2011-302
m-r-polsko2011-13
30_zahajeni_2609-163...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.