Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč

Šímova Cesta k Vysoké hře

N árodní galerie Praha prezentuje ve Valdštejnské jízdárně pozoruhodné dílo velkého umělce Josefa Šímy (1891–1971). Souhrnná výstava nazvaná podle proslulé francouzské skupiny Cesta k Vysoké hře „…ukazuje, nakolik byla jeho účast na tomto dobrodružství jedním z klíčových impulzů pro jeho tvorbu. V krátkém období 1929–1931 se Šíma stal hlavním výtvarníkem skupiny a ostatní členové – básníci se zabývali interpretací jeho tvorby,“ vysvětluje kurátorka Anna Pravdová.

Milovníci umění mají jedinečnou příležitost poznat Šímovu tvorbu od prvních obrazů vytvořených ještě v Brně až po ty, které vznikly díky krátkému, zato intenzivnímu působení v avantgardním uskupení Vysoká hra, jež se stalo důležitým inspiračním zdrojem v jeho další práci.

Josef Šíma se narodil v Jaroměři, později žil v Brně a v Praze, kde studoval Uměleckoprůmyslovou školu, aby po roce přestoupil na Akademii výtvarných umění. Koncem roku 1920 odcestoval do francouzského Hendaye, kde se podílel jako kreslíř na výrobě válkou zničených kostelních vitráží. Okouzlila ho zdejší krajina, již zachycoval na svých purismem ovlivněných obrazech. Koncem roku 1921 přesídlil natrvalo do Paříže. Prodchnut její podmanivou atmosférou, ji často zvěčňoval v kresbách a ilustracích. Navázal tu četné umělecké kontakty a poznal i svojí ženu Nadine Germain, s níž se roku 1923 oženil a jež mu byla životní oporou a „múzou, která mne provázela po celý můj život, jedinou, nejvyšší,“ jak vyznal.  Po dva následné roky (1925-1927) upřednostňoval práci na knižní grafice a ilustracích. O některých z nich František Xaver Šalda napsal: „Úžasně citlivou a čistou, přímo stříbrnou linií… píše Šíma své výtvarné verše ženské rafinovanosti.“

Po roce 1927 se v Šímově tvorbě projevuje zásadní vliv básníků z Vysoké hry, objevuje se poprvé motiv „kosmického vejce“, archetypálního symbolu prapůvodní jednoty. „Vejce, Evropa, Elektrické výboje – ať je hmota jakkoliv rozmanitá, je jen jedna. Takovýto monismus nám předestírá nečekané dimenze reality, v jejímž nitru se vzpomínka zrcadlí v právě prožitém okamžiku jako perspektiva budoucnosti,“ poznamenal umělec. Z uvedené doby pochází řada znamenitých portrétů, v nichž se autor soustředil především na vystižení duchovního aspektu. I jeho abstraktní krajiny zobrazující prolínání viděného a tušeného, vnitřního a vnějšího, se zdůrazněnou symbolikou, nutí diváka k hlubšímu pohledu a vnímání.

Vystavené dílo světově uznávaného Josefa Šímy představuje jeho ranou a vrcholnou tvorbu, jíž lze obdivovat díky zápůjčkám našich a zahraničních galerií i ze soukromých sbírek včetně u nás poprvé uvedených prací členů skupiny Vysoká hra. V rámci výstavy je připraven bohatý doprovodný program pro veřejnost, do něhož paří i oblíbené komentované prohlídky a přednášky.

Mimořádnou expozici pod záštitou francouzského velvyslance Rolanda Galharague připravila Národní galerie Praha ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně, kde výstava probíhala od října loňského roku do letošního února a která spolu s nakladatelstvím Malvern k ní vydala i stejnojmennou knihu – katalog.

Valdštejnskou jízdárnu s obrazy Josefa Šímy je možné navštívit do 28. července 2019 od úterý do neděle v době od 10-18 hod., ve středu do 20 hod. Vstupné: základní 220 Kč, snížené 150 Kč, rodinné 350 Kč, školní skupiny 30 Kč.

Text a foto: Dana Vondrášková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P5303054
luhacovice-11
konf-bez-barier17
m-r-polsko2011-14
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.