Medvědí česnek

T ak a máme jaro, s ním začínají vyrůstat i první rostlinky. Mezi ně řadíme medvědí česnek. Toto je rostlina, která je doslova nabitá vitamíny a energií. Na vznik jména „medvědí“ jsou dvě verze. Podle té první, že po zimním spánku si na něm medvědi pochutnávají a získávají sílu. Za medvědím česnekem jsou prý schopni ujít i desítky kilometrů. Podle druhé verze jméno „medvědí“ mu dali již staří Germáni, protože věřili, že jim dodá medvědí sílu.

Jestliže jste chuti medvědího česneku nepropadli, nebo ho snad ani neokusili, můžete to napravit. Nejlepší jsou listy, které mají příjemně štiplavou chuť.

U nás si na jaře medvědí česnek sbíráme a používáme jako česnek nebo pažitku do různých jídel. Můžeme s ním posypat chleba s máslem, nebo třeba vařené brambory. Občas podáváme jako listový špenát. S trochou másla a osolené chutnají skvěle. Pokud nemáte česneku dost, přidejte ho do normálního jídla, jídlo dochutí, ale dominantní (původní) chuť zůstane. Můžete si připravit také špenátovou polévku či salát. Nebo ho zkombinujte s masem, a tady mi nejvíc chutná s jehněčím. Maso před pečením jednoduše zabalíme a pečeme. Po upečení chutná jedinečně.

Jaro je tady, s ním mladé rostlinky. Má žena začíná kouzlit při jejich přípravě a já se už moc těším, jako asi vždy na jaře.

Daniel Kurek


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.