Pochoutky z chaloupky

Patrik Rozehnal
Radioservis 2021,

Sympatický moderátor Českého rozhlasu Patrik Rozehnal se rád věnuje kulinářskému umění. Díky němu již vyšla kniha Pochoutkový rok s recepty stejnojmenného soutěžního rozhlasového pořadu. Na ni volně navazují jeho Pochoutky z chaloupky se stovkou vynikajících chalupářských jídel.
Autor, mimo jiné také vyučený a nadšený kuchař, přiznává, jeho láska k jídlu se s přibývajícími léty zvětšuje. Těší ho vařit pro přátele a známé ve své krkonošské chalupě na kachlovém sporáku a v původním nádobí. K oblíbeným receptům patří zejména tradiční rodinné „pochoutky z chaloupky“, které skvěle vařily naše babičky.

V knize jich představuje celou stovku – slaných, sladkých i svátečních vánočních. Čtenářův mlsný jazýček ocení různé chuťovky, malá, masitá i bezmasá jídla, polévky a sladkosti smažené, pečené – koláče, svůdné dorty, nadýchané bábovky, záviny, z kynutého těsta či krémové dezerty, osvěžující zmrzliny, zavařeniny nebo lahodné nápoje.

Recepty s rozpisem surovin a postupem srozumitelným i začátečníkům doplňují barevné fotografie pokrmů natolik lákavých, že budete mít chuť ihned se do některého z nich pustit. Na výběr jsou klasická jídla, jako vepřové na paprice, fořtovská roštěná, vepřenky, klopsy se svíčkovou omáčkou, uzené s křenovou omáčkou, buřty nebo sekaná na pivu, stejně jako frankfurtská polévka či kulajda a mnoho dalších specialit a pochoutek. Po nich přijde na řadu některý z úžasných sladkých zákusků, které se na jazyku jen rozplynou, včetně hříšného čokoládového dortu. O Vánocích nesmí chybět išelské dortíčky, vláčná vánočka, linecké cukroví, nebo vaječný koňak s whisky.

Z množství originálních chalupářských receptů si vybere každý, kdo ocení poctivou, chutnou a tu nejlepší domácí kuchyni.

Dana Vondrášková

 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.