Ovoce a zelenina od A do Z - Brokolice

B rokolice je druhem kapusty a příbuzná květáku. Pochází z oblasti Středomoří. Často se o ní mluví jako o jedné z nejzdravějších zelenin, výhodou je, že nepřijímá z půdy dusičnany. Má nízký obsah cukrů a tuků, což z ní dělá zdravou a dietní potravinu.

Tato zelenina je také bohatá na vlákninu a zlepšuje trávení, odstraňuje zácpu a preventivně působí proti vážným střevním onemocněním. Brokolici kupujeme s růžičkami, beze skvrn a nažloutlých listů. Měla by se rychle zkonzumovat, protože brzy zežloutne. Pokud víme, že ji nespotřebujeme včas, raději ji zamrazme. Zachová si tak všechny důležité živiny.

Vitamíny si lidské tělo umí vyrobit pouze ve velmi malém množství. Nejpřirozeněji je proto můžeme získávat z potravy, především ovoce a zeleniny.

Brokolice dodává tělu:
  • kyselinu listovou
  • draslík
  • vápník
  • železo
  • selen
  • hořčík
  • vitamin C
  • vitamin D
  • vitamin E
  • vitamin B6
  • vitamin B12
  • karoten
  • riboflavin
Brokolice je z 90 % složena z vody a neobsahuje téměř žádné sacharidy.

Má pozitivní účinky:
  • působí jako prevence rakoviny tlustého střeva a celkově zlepšuje trávení
  • zrychluje metabolismus bílkovin, sacharidů
  • chrání před infekčními onemocněními
  • pomáhá při krvetvorbě
  • odbourává nervozitu a poruchy spánku
  • zmírňuje bolesti při menstruaci
  • snižuje riziko cévních onemocnění, šedého zákalu, mrtvice
  • pomáhá při léčbě osteoporózy
  • doporučuje se při onemocněních jater, žlučníku, žaludku
Je vhodné ji konzumovat syrovou nebo vařenou v páře, dá se zapékat, přidat do polévky…

Skvělé jsou brokolicové placičky:
Brokolici uvaříme v páře, rozmačkáme, přidáme nastrouhaný sýr, vejce, sůl a koření podle libosti. Vytvoříme malé placičky, které obalíme ve strouhance a osmažíme. Dobrou chuť.

Milena Ipserová


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.