Cvičení s Jaroslavem Wojnarem * Projekt Podané ruce II. * Zooterapie Euroklíč
Banner
Rubriky Různé články Medvěd lední

Medvěd lední

M edvěd lední je označován jako polární medvěd je velký druh medvěda typický pro severní polární oblasti. Výška vzpřímeného těla je kolem 2,4 m – 3,3 m samci váží 400 – 700 kg, samice 300 – 400 kg. Délka života 25 let Mají hustou dlouhou srst s dutými chlupy, která je spolu s vrstvou podkožního tuku skvěle izoluje od velkých mrazů a ledové vody. Pod bílou srstí mají černou kůži, která dobře zachycuje teplo.

Tento druh medvěda se vyskytuje na severu v Grónsku, na severním pobřeží Ameriky a Asie. V dnešní době se odhaduje, že těchto medvědů žije kolem 40 000 ks. Jsou velmi obratní, silní a mrštní. Dovedou vyšplhat na téměř kolmé kry a dovedou přeskočit až 4 metrové díry v ledu. Jsou zdatní plavci nejlepší ze všech medvědů. Umí se také potápět, pod vodou vydrží 2 minuty, plave rychlostí 10km/h pomáhá si většinou předními nohami, má otevřené oči. Lední medvědi žijí většinou samotářsky. Po většinou dne hledají potravu za kterou jsou schopni denně putovat několik kilometrů denně.

Životní prostor ledního medvěda se bohužel zmenšuje. V důsledku globálních změn jim taje mořský led přímo pod tlapami. Další hrozbu také toxické látky, které do Arktidy mořské a vzdušné proudy z průmyslových zemí. Lední medvědi jsou strašně zvědaví a přibližují se k lodím, které uvíznou zamrzlé v moři nebo si prorážejí cestu mořským ledem.

Jako jedna z největších šelem nemá lední medvěd na souši svého přirozeného nepřítele. A však ve vodě pro něj velké nebezpečí představují mroži, kteří na něj útočí zespodu a kly mu rozpářou břicho. Ještě větší nebezpečí než jsou mroži pro něj představuje kosatka dravá.

Čím se živí?
Živí se převážně lovem a jejich nejčastější kořistí bývají tuleni. Pro ledního medvěda je snadné vypátrat jejich doupata, protože mají velmi dobře vyvinutý čich. Tulení oběti zabíjí jediným úderem do hlavy, zkonzumuje pouze kůži, tuk a vnitřnosti. Loví také ryby. Během letních měsíců se živí různými bobulemi a někdy uloví i pozemního savce.

Rozmnožování
Na jaře začínají medvědí námluvy, které jsou nejaktivnější v dubnu. Samci podnikají veliké výpravy a hledají samice, které už v této době nevodí mláďata. Během listopadu a prosince si medvědi vyhrabávají ve sněhu nebo i v zemi každý své doupě.

Samice je březí obvykle 8 měsíců a rodí obvykle dvě mláďata. Medvíďata se rodí holá, slepá a hluchá. Při narození váží sotva půl kilo a velikostí se podobají kryse. Medvědice je zahřívá ve svém brlohu ve svém kožichu a stará se o něj 2,5 roku.

Zajímavosti
Játra ledního medvěda jsou velmi jedovatá, poněvadž obsahují velké procento vitaminu A. Černý čenich ledního medvěda je za jasného dne viditelný dalekohledem až na vzdálenost několik kilometrů.

Jana Macková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Pozvánka na besedu

Náhodné obrázky z naší Galerie

cyklomaraton-k24-201...
06_prijezd_2509-0007
P6265918
img_9089
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.