Recepty zdravé výživy: shazujeme nejen kabáty (Dobromysl.cz)

Tak konečně dorazilo jaro a s tím měníme i šatník. A ouha, nesrazil se nám? Je pravda, že zimní období s chladným a krátkým dnem přispívá k přibírání hmotnosti, a také k únavě. Většina z nás zlenivěla o trochu více než obvykle a teprve shození kabátů nás nabádá i ke shození nějakého kila. Jak na to? Určitě ne rychlou dietou. Bohužel přetrvává představa, že rychle zhubnout, a pak si váhu udržet, je možné.

Příkladů redukčních jídelníčků je plno ve všech magazínech i denním tisku, jen se pak již nikdo nezajímá, jak dál. Nevíme, jaké potraviny vybírat, jak je kombinovat a proč. Uniká nám návod, jak se zbavit chutě na sladké, jak se zbavit obtěžujících chutí na cokoliv, co můžeme jíst před či po sportu a co večer.

Připomeňme si, co v jídelníčku můžeme změnit. Nejen ti, co chtějí zhubnout, ale my všichni, abychom nabrali z výživově hodnotného jídla energii, zlepšili si imunitu, náladu, ale i kvalitu pleti, vlasů a nehtů. Takže kvalitní jídlo je jednak pro zdraví, ale i pro krásu. Asi všichni (a zejména všechny) se chceme báječně cítit i báječně vypadat. V minulém příspěvku jsem připomínala, že nejen jídlo nám pomůže ke skvělé postavě, ale i pohyb, dostatek odpočinku, vyrovnané vztahy v práci i doma, pocit spokojenosti. Teď se soustřeďme, co zlepšit v jídle.

Oblíbené desatero pro lepší zapamatování:
  1. pravidelnost porcí
  2. zmenšení příloh včetně pečiva
  3. ovoce/zelenina ke každému jídlu
  4. ne jednoduchým cukrům – sladkosti, slazené nápoje, sladké pečivo
  5. ano složitým „cukrům“ lépe sacharidům – vločky, celozrnné pečivo
  6. velký oběd, malou večeři
  7. dostatek kvalitních bílkovin (maso, mléčné výrobky, vejce, luštěniny)
  8. ne pochutinám typu uzeniny, brambůrky, fastfood
  9. ano luštěninám
  10. ano plánování, čerstvé suroviny a domácí vaření

Jaro je tu, takže zelená má zelenou!


S čím můžeme začít – třeba se špenátem, brokolicí, hráškem, hned poté se můžeme těšit na sezónu chřestu… Doplňujme chybějící vitamíny, minerály a enzymy vším, co raší a klíčí – kupme semínka řeřichy, nakličme fazolky mungo, čočku. Kupme si pažitku v květináči a dejme si třeba tvarohovou pomazánku s pažitkou ke svačině či večeři. Večeře je ideální s minimem příloh, doprovázená salátem či tepelně upravenou zeleninou, tak, aby naše jídlo na talíři dobře vypadalo a chutnalo! Mějme radost z toho, co nově objevujeme a ochutnáváme, je to začátek změny ke zdraví!

Zdroj: MUDr. Hana Mojžíšová, www.zdravi-stihli.cz
 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.