SHITAKÉ – šitaké – houževnatec jedlý

Houba shitake (někdy se také setkáme s názvem shiitake) pochází z jihovýchodní Asie. Traduje se o ní, že je příčinou dlouhověkosti Japonců. Proslavila čínskou i japonskou kuchyni. Má světle až tmavě hnědý klobouk, velký až 10 centimetrů. Je považována za lahůdku. Jídlo ze shitake lze na rozdíl od jiných druhů hub dodatečně ohřívat.

Houba s lahodnou chutí a silným aroma je nazývaná „perlou mezi houbami“. Její obliba i spotřeba roste každoročně nejen v zemích Dálného východu, ale i v USA a západoevropských zemích. Shitaké pochází z  jihovýchodní Asie / v Japonsku se pěstovala už v druhém století našeho letopočtu/ proslavila japonskou a čínskou kuchyni. V Číně se říká elixír života nebo houba dlouhověkosti, protože má vědecky dokázané léčivé účinky. Hlavní aktivní komponenty jsou eritadeniny, polysacharidy a ligniny.

Pravidelná konzumace shitaké napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, potlačuje riziko zvýšení krevního tlaku (nízký tlak nezvyšuje) a posiluje celkovou obranyschopnost organismu proti virovým onemocněním, chrání játra, má antibakteriální, antiparazitální účinky. Dnešní věda dokládá preventivní účinky proti vzniku nádorových onemocnění při pravidelné konzumace shitaké.

Shitaké nachází všestranné použití v orientální i evropské kuchyni zejména při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách. Má velmi nízkou energetickou hodnotu. Nasytí, chutná a přitom nás nezatíží přebytečnou energií - netloustne se po ní. Pomocí shitaké můžeme v našem jídelníčku nahradit maso anebo ji lze použít k dochucení všech druhů masitých pokrmů. Shitaké je výtečným doplňkem ke kuřecímu a králičímu masu. Znamenitě se hodí do polévek a omáček.

Shitaké můžeme upravovat všemi tradičními způsoby. Můžeme je dusit, smažit, grilovat, fritovat, zapékat a případně i udit. Aby vynikla jejich výrazná a jedinečná houbová chuť, při dušení šetříme vodou a houby podléváme minimálně. Dušené shitaké jsou vhodné k přípravě salátů, např. s rajčaty, hlávkovým salátem nebo se zelím. Shitaké můžeme obalovat jako řízky nebo je smažit ochucené pouze kmínem a solí. Při grilování můžeme shitaké potírat směsí oleje, česneku, citrónové šťávy a soli.

Je to po žampionech nejčastěji pěstovaná houba. Pro pěstování se používá dřevo listnatých stromů, nejlépe dubu, buku nebo břízy, asi dva měsíce po poražení. Kmen se navrtá a do otvorů se vkládají špalíčky sadby.
 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.