Javorový sirup

Javorový sirup je (spolu s medem a melasou) vynikajícím pomocníkem při nahrazování rafinovaného bílého cukru. Kromě sacharózy obsahuje vitaminy řady B, vápník, železo a stopová množství dalších minerálních látek. Je velmi oblíbený na polévání palačinek. Kanada – země javorového listu – je hlavním světovým dodavatelem javorového sirupu. Přes 70 % světové produkce sirupu pochází z kanadské provincie Quebec. Javorový sirup se získává zahuštěním šťávy, vytékající při poranění kmene javorového stromu.

Cukr ve stromech vzniká působením enzymů ze škrobu, který se nahromadil během vegetačního období. Tento cukr je rozpuštěn ve vodě, kterou strom nasává kořeny. Javorová šťáva obsahuje také minerální látky, přírodní organické kyseliny, vitaminy a aromatické látky. Na počátku jara vyhloubí sběrači do každého stromu až tři otvory, široké jeden centimetr a několik centimetrů hluboké, kterými vytéká šťáva do sběrných nádob. Některé společnosti používají k ošetření nařezaných otvorů formaldehyd, čímž zvyšují výnos. Námi dodávaný javorový sirup byl získán bez použití jakýchkoli chemikálií. Odpařování javorové šťávy je velmi důležitým krokem, neboť právě zde vzniká charakteristická javorová vůně a chuť. Při zahušťování musí být odpařeno téměř 40litrů vody k získání 1litru sirupu. Výrobci proto někdy používají metody zvané reverzní osmóza, která jim umožní rychlejší a lacinější získání sirupu. Ovšem kvalitní sirup byl získán šetrným odpařením tradičním způsobem bez využití reverzní osmózy.

Druhy sirupu

Javorový sirup se známkuje podle barvy, a tím i chuti. Čím světlejší barva, tím jemnější méně intenzivní vůně a chuť, a tím dražší sirup. Grade A (Canada No. 1 Light) je velmi světlý jemný a luxusní sirup, vhodný jako dárek. Grade B (Canada No. 2 Medium) je světlý javorový sirup, méně intenzivní javorové chuti. Grade C (Canada No.2 Amber) je nejoblíbenější mezi Evropany a má příjemnou javorovou chuť. Grade D (Canada No. 3 Dark) je tmavý sirup vhodný na pečení a pro gastronomii.

Javorovým sirupem můžete při vaření a pečení nahradit bílý cukr v poměru 3 díly sirupu za 4 díly cukru.

V prodeji jsou i „šizené” sirupy, které místo 100%-ní zahuštěné javorové šťávy obsahují cukr, glukózový sirup, kukuřičný sirup, umělá aromata, barviva atd. Tyto výrobky jsou obvykle hustší než pravý javorový sirup. Neměly by však být nazývány javorovým sirupem (obvykle jsou) a měly by být daleko lacinější, než pravý javorový sirup (obvykle nejsou)!!!

VÝŽIVOVÉ INFORMACE: Kromě sacharózy obsahuje vitamíny řady B, vápník, železo a stopová množství dalších minerálních látek.

100 ml (= 132g) obsahuje v průměru:
Energie 351 kcal / 1493 kJ
Bílkoviny 0g
Sacharidy 87,8g
Tuky 0g
Draslík 198 - 290 mg
Vápník 53 - 132 mg
Hořčík 13 - 40 mg
Mangan 1 - 11 mg
Fosfor 7 - 16 mg
Železo 0,1 - 2 mg
Niacin (PP) 28 ?g
Vitamín B5 60 ?g
Vitamín B2 6 ?g
Vitamíny B6, H a A stopy
 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.