Pekanové ořechy

Jádra hladkých pecek (nesprávně zvaná oříšky) severoamerického stromu, původem ze Střední a Jižní Ameriky, ořechovec pekan (ořechovec pekanový, Carya pecan); viz též ořechovec. Jedí se syrová, proslazená nebo solená. Lisuje se z nich také kvalitní stolní olej.

Původní severoamerický strom ořechovec pekanový, jehož koruny dosahují až do výšky 25 - 40 metrů, plodí každoročně ořechy ukryté v hladké hnědé odolné skořápce. Však také indiánské slovo pekan znamená v překladu cosi jako: "K rozbití je potřeba kámen". Po vyloupnutí se pekany velmi podobají známým vlašským ořechům. Jak však upozorňují botanici, nejedná se ve skutečnosti o ořech, nýbrž o peckovici, jakou jsou například i meruňky.

Největším světovým pěstitelem jsou samozřejmě Spojené státy, které produkcí kolem 200 tisíc tun pokrývají roční spotřebu asi z 90%. Ořechovec pekanový je mimo jiné národním stromem státu Texas. Právě v tomto období, tedy od poloviny října, sklizeň vrcholí.

Čeští pěstitelští nadšenci jistě uvítali, že se podařilo vyšlechtit i odrůdy, které bez problémů přežívají i v mírných zeměpisných šířkách, především jsou více mrazuvzdorné. Těžko říci, zda se budou podobně jako původní americké druhy dožívat až 300 let.

Obsahuje kolem 64% tuků a 10% bílkovin, dále provitamín A, B vitamíny, vysoké množství fosforu a draslíku, vápník, železo aj. V pekanových a lískových oříšcích jsou fytochemikálie, které vyvolávají proces známý jako apoptóza, při které se škodlivé rakovinné buňky požírají navzájem.

Pekanový ořech je možné jíst buď samotný, nebo z něj připravit pomazánku. Pro svou „máslovitost“ je vhodný i na výrobu ořechových sýrů, či jako přídavek do semínkových krekrů a ořechových chlebů.
 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.