Bulgur

Bulgur je vyroben z celozrnné tvrdé pšenice, která byla oživena namáčením. Zrno se umyje, uvaří, usuší a vyloupe. Čili tvrdá pšenice naklíčená, předvařená, usušená, nadrcená. Došlo k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Následným usušením a nadrcením nahrubo vznikl jedinečný výživový produkt, který máme v oblibě především pro jeho snadnou přípravu, lehkou stravitelnost a osobitou oříškovou chuť.

Bulgur je součástí zdravé kuchyně Středomoří, v oblastech Středního Východu, v Turecku, v severní Africe i v Indii, kde se využívá k přípravě řady tradičních oblíbených jídel - nejznámější jsou pilafy, ale také kibbehy a především tabbouleh, což je bulgurový salát se zeleninou a bylinkami, původem z Libanonu a Sýrie. V naší kuchyni lze bulgur přidávat do nádivek, salátů, karbenátků, hodí se také jako příloha k masu, k zelenině nebo omáčkám. Výborně chutná také jako zavářka do polévky.

Nespornou výhodou bulguru je kromě jeho jedinečné oříškové chuti také jednoduchá a rychlá příprava. Pokud bulgur vaříme samostatně, použijeme poměru 1 díl bulguru na  1,5 až 2 díly vody. V osolené vodě bulgur pod pokličkou vaříme asi 5 minut (bez míchání) a potom necháme "dojít" podobně jako kdybychom připravovali rýži.

Bulgur podporuje střevní peristaltiku a blahodárně působí na nervovou soustavu. Se zeleninou připravenou na trošce oleje je velice dietním pokrmem a současně zdravým a výživným.

Zdroj důležitých látek - především vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku. Má vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku. Pokud jde o obsah živin, je výživnější než kuskus i rýže.

100g výrobku obsahuje:
energie 366cal, bílkoviny 13,5g - 14,5g, uhlovodany 73g - 75g, tuky 1,5g.
 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.