Mandle

se získávají z pecek plodů mandloně, která dorůstá výšky tří až pěti metrů. Plodem mandloně je peckovice s plstnatým oplodím. Uvnitř se ukrývá pecka s tvrdou, děrovanou skořápkou a v té jádro - samotná mandle. Její tvar je zploštělý, z jedné strany zašpičatělý a má hnědou slupku. Barva může být ale i okrová až světle hnědá, jádro bílé až krémové. Chuť musí být typicky mandlová, bez cizího pachu a chuti. Sklizeň z jednoho stromu může činit 50 až 60 kg mandlí. Nejčastěji se pěstuje v jižní Evropě a Africe. Do ČR se dovážejí z USA. Mandle obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro dobré fungování trávicí soustavy.

Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují hodně vitamínu B, hlavně B2 (riboflavinu), vitamínu E (tokoferolu) a kyseliny listové. V mandlích je rovněž skryto 40 - 50% tuku, 15 - 30% bílkovin, 5 - 7 % cukru, 5 % minerálních látek, 3 % gumy, kyanogenní glykosidy amygdalin a prunasin, mají vysokou energetickou hodnotu. Mandle jsou významným zdrojem minerálních látek. Ve 100 g najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku.

Obsahují nezanedbatelné množství tuků, ovšem při jejich rozumné konzumaci se nemusíme obávat, že bychom po nich přibírali na váze, jejich nenasycené mastné kyseliny jsou naopak zdraví velice přínosné. Dále v nich najdeme pro zažívací trakt prospěšnou vlákninu, cenné bílkoviny a menší množství cukrů.

Mandle jako potravina pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby.

Vysoký obsah hořčíku v mandlích je to pravé, co potřebujeme pro pružné a lesklé vlasy, pevné nehty a zdravou pleť. Místo syntetických preparátů pro doplnění hořčíku si můžeme jednoduše dát několik mandlí jako každodenní přesnídávku a už po 1-2 měsících pozorovat zlepšení. Účinek je navíc posílen vitaminy skupiny B a zinkem.

Nedostatek hořčíku se projevuje mnoha směry, právě například špatnou kvalitou vlasů a nehtů, ale i závažněji, jako např. křečemi v lýtkách, tikem v oku, nervozitou, dokonce i psychickými poruchami. U dětí v období vývinu má nedostatek hořčíku až nenapravitelné následky, zejména v oblasti nedostatečného mentálního vývoje a slabé imunity.

Další výhodou mandlí je, že jejich bohatost na vápník se výborně doplňuje se zastoupeným hořčíkem, protože právě hořčík napomáhá k efektivnímu využití vápníku naším tělem. Důležitost vápníku pro naše kosti, zuby, srdce a funkční imunitu není třeba nijak příliš vysvětlovat. Mandle jsou, jak je vidno, jednou z velice přínosných potravin pro krásu a zdraví, jak pro dospělé, tak pro děti.

Pro krvetvorbu a zdraví srdce a cév
Těmto semenům se také přisuzuje příznivý účinek na srdce a celý krevní oběh.

Něco podobného

Obsahované látky dokáží snižovat hladinu cholesterolu v krvi a upravovat krevní tlak. Účinek antioxidantů navíc chrání naše cévy a srdce před degenerací a předčasným stárnutím. Vysoký obsah železa v mandlích je tím pravým pro podporu krvetvorby, tedy i lidé trpící chudokrevností by měli mandle pravidelně zařadit do svého jídelníčku.

Mandle jako antioxidant a prevence proti rakovině
Mandle obsahují řadu antioxidantů, které naše tělo chrání před volnými radikály a čistí jej. Jsou proto mimo jiné považovány za přírodní prevenci rakovinného bujení. Bylinář Pavel Váňa ve své knize uvádí, že už denní dávka 3-4 sladkých mandlí je účinnou prevencí nádorových onemocnění. Odborné výzkumy prokázaly i pozitivní působení u lidí trpících diabetes a preventivní účinky v případě Alzheimerovy choroby.

Lahodné mandle a jejich vliv na lidské zdraví se rozhodl prozkoumat tým expertů z  univerzity lékařství a stomatologie z New Jersey pod vedením doktorky Michelle Wienové. Výsledky studie ukázaly, že konzumace mandlí může pomoci zabránit rozvinutí cukrovky II. typu a srdečních onemocnění.

/Cukrovka druhého typu (diabetes mellitus II) se obvykle vyskytuje až po třicátém roce života většinou u lidí s nadváhou. Jde o nejobvyklejší typ cukrovky způsobený špatnou stravou s vysokým obsahem cukru a jen v Evropě touto cukrovkou trpí 55 milionů lidí.

Diabetes druhého typu lze obvykle zlepšit úpravou životosprávy a zařazením pravidelného pohybu do denního režimu.

Ke konzumaci mandlí je potřeba uvést jedno důležité upozornění: jíme vždy jen mandle sladké, nikdy nekonzumujeme mandle hořké, které obsahují jedovaté látky a mohou způsobit i silnou otravu s vážnými následky. Pokud podáváme mandle dětem, vždy je nejprve pro jistotu ochutnáme. Stejně tak nikdy nejíme zkažené - tzv. žluklé mandle.

Léčivý mandlový olej
Mandle jsou bohaté na olej, který se z nich také lisuje a používá k mnoha léčebným účelům, jak vnitřně, tak pro vnější použití.

Vnitřně se mandlový olej doporučuje hlavně na potíže zažívacího traktu, při vnější aplikaci je ideálním obzvlášť pro ošetření suché a citlivé pleti, najdeme ho proto v mnoha kosmetických přípravcích. Vysušenou, stárnoucí a namáhanou pokožku rychle vyživuje a regeneruje. Rozemleté mandle nebo olej můžeme také přidat například do výživné pleťové masky, s přidáním medu dokáže zázraky.

Mandle jsou vedle své prospěšnosti navíc přinejmenším chutné, a to jak samotné, loupané či neloupané, tak i upravené mnoha způsoby. Běžně je koupíme například pražené, naložené v medu, solené či jinak kořeněné, obalené cukrem, karamelem, nebo čokoládou nebo si je můžeme stejnými způsoby jednoduše a podle chuti upravit sami. Mnohé cukrovinky, pečivo a koláče by bez mandlí nebyly tím, čím jsou, co teprve marcipán. Ale mandle se hodí i například do některých salátů, zeleninových i ovocných, ke gurmánským úpravám masa, ryb, sýrů a nádivek, nebo jako součást zdravé snídaně - v müsli. Vynikající je i mandlová pasta- výživná pomazánka na pečivo (lze kombinovat s medem, javorovým sirupem, rozinkami...), ke zjemnění zákusků, na pečení (do bábovek, dortů či sušenek), do jogurtu, mléčných koktejlů a müsli, k ochucení zeleninových jídel a jako základ salátových zálivek. Odborníci na výživu doporučují mandlovou pastu pro malé děti a kojící matky.
 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.