Mate

Maté je tradiční nápoj z Jižní Ameriky, jehož užívání místním obyvatelstvem sahá dle archeologických nálezů již do doby před Kristem. Do Evropy maté dovezli ze svých misií Jezuité poprvé v r. 1578.

Zpracování: Připravuje se z lístků a stonků posvátné rostliny cesmíny paraguayské (Ilax paraguarensis). Stále zelený strom dosahuje výšky až 15m, roste především v Argentině, Brazílii, Paraguaji a Uruguaji. Sklízí se celé větve s listy, několik měsíců se přírodně suší, poté jemně melou spolu se stonky na velmi drobné kousíčky. Následuje proces zrání za teploty 50–60 °C, který trvá nejméně 30–45 dnů, někdy až jeden rok.

Účinky Mate

Maté bývá označováno jako „zelené zlato indiánů“ nejen pro svou lahodnou a osvěžující chuť. Vysoký obsah kofeinu v příznivé kombinaci s ostatními látkami zajišťuje pozvolný a rovnoměrný povzbudivý účinek, díky němuž domorodí obyvatelé vydrží dlouhodobé fyzické vypětí v teplotách kolem 40°C i bez jídla. Jihoamerické ženy pijí maté po staletí v době těhotenství s důvěrou v jeho posilující účinek. V USA a Evropě se však pro vysoký obsah kofeinu těhotným ženám a malým dětem nedoporučuje.
Příznivé a léčebné účinky připisované maté dle ústních tradic indiánů i dle nových vědeckých zkoumání:
• stimuluje mozek a dlouhodobě způsobuje jasnou mysl a duševní čilost
• působí proti únavě, a to bez vedlejších účinků, jako je nervozita
• zvyšuje imunitu organizmu
• zpomaluje stárnutí a šedivění vlasů
• zklidňuje nervový systém, tím pomáhá i při nespavosti
• působí močopudně, detoxikuje organizmus
• při zácpě upravuje trávení
• diabetikům stabilizuje hladinu cukru v krvi
• při vysokém cholesterolu snižuje jeho hladinu
• alergikům snižuje příznaky senné rýmy
• kardiakům posiluje srdeční činnost a zvyšuje obsah kyslíku dodávaného srdci
• štěpí tuky, proto se doporučuje při redukční dietě
Nedoporučuje se lidem s vysokým krevním tlakem!
Složení: vitamín A, B1-12, C, E, riboflavin, biotin, sodík, karoten, vápník, železo, draslík, fosfáty, síra, z minerálů zejména magnézium, mangan, vápník, železo a fosfor, chlorofyl, cholin, inositol, více než 20 aminokyselin, 11 antioxidačních polyfenolů.
Obsahuje 6,5 % kofeinu (což je asi o 1,5% více než v kávě), ale jeho pití je zdravější než pití kávy a čaje. Jedna běžná dávka maté obsahuje: tuk 0g, cholesterol 0 mg, sodík 60 mg (3 %), cukr 1 g, bílkoviny 0 g, uhlohydráty 13 g (4 %).

Maté se pije v nejrůznějších úpravách, velmi hořké, hořké nebo s nejrůznějšími
příchutěmi. K sehnání je mnoho variant – klasické zelené mate, pražené, jako směsi
s jinými čaji, kořením, bylinami, nebo třeba kokosem. Používá se také jako ingredience do alkoholických nápojů. Pije-li se chlazené, říká se mu tereré. Tradičněse mate připravuje v tzv. calabase, což je vysušená tykev. Pije se pomocí bombilly. Bombilla je kovové, nebo přírodní brčko zakončené sítkem. To cedí při pití jemné lístečky mate.

 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.