Čaj

Šálek čaje se stal zastavením v rušném koloběhu života, společníkem osamělých chvil i přátelských posezení, osvěžením těla a duše. Je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na Zemi a  se dá říct, že ovlivnil nejen životní styl mnoha lidí, ale i dějiny  států. S každým šálkem čaje je přítomna  historie i současnosti, s každým přivoněním budete spjati s lidmi žijícími v dobách minulých i budoucích.

Příběh čaje se začíná odvíjet v Číně. Čaj doprovázel Číňany téměř od počátku jejich dějin, čínští vzdělanci ho pokládali za nejkultivovanější nápoj. Pro Tibeťany se čaj s jačím máslem stal prostředkem pro snadnější přežití na nekonečných cestách po nehostinných himálajských pláních. V Japonsku dostalo pití čaje svébytnou a kultivovanou podobu v podivuhodném čajovém rituálu, v němž každý úkon, každý sebemenší pohyb má přesně určenou roli i filozofický význam. V Indii se odehrávalo barvité a drsné dobrodružství ctižádostivých mužů, kteří se vydávali do neznámých končin, aby mýtili pralesy a vysazovali keře čajovníků.

I příběh o tom, jak se čaj šířil dále do světa, je plný zajímavostí. Čaj se stal zlatonosným obchodním artiklem, kvůli čaji vznikaly války, vysoké clo na čaj se stalo záminkou pro vyhlášení boje amerických osadníků za nezávislost. Prvními Evropany, kteří na počátku 17. století propadli čaji, byli Holanďané, ale teprve anglický čaj o páté se stal pojmem, který vstoupil do kulturního povědomí lidí celého světa. Poznámka : Zvyk pít čaj o páté vznikl ve Francii, ačkoliv je přisuzován Anglii, která ho od Francouzů pouze převzala …a proslavila.

Čaj má za sebou více než třítisíciletou historii a kulturní vývoj. Je opěvován intelektuály a jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou garantovány mnoha vědeckými studiemi. Zahání únavu, zvyšuje imunitu těla vůči nemocím (ale i vůči znečistěnému životnímu prostředí a radiaci), funguje jako lehké afrodisiakum, jeho pravidelné pití prokazatelně prodlužuje život….. Čajem se můžete uklidnit, naladit před důležitým rozhodnutím, činem, akcí, závodem nebo i učením. Jsou čaje na povzbuzení, uklidnění, pohodu, po jídle, před jídlem, na detoxikaci těla i očistu ducha, na vitalitu, uklidnění rozvášnění, na melancholii, relaxaci… ……Odjakživa se při podávání čaje dělaly obchody, důležitá životní rozhodnutí. Čaj má termoregulační schopnost - v zimě zahřívá a v létě ochlazuje, tonizuje celý zažívací proces, upravuje hmotnost na naši ideální, kdo potřebuje hubnout, hubne, kdo přibrat, přibere ?  

Čaj neboli Camellia Sinensis Čajovník Čínský  pak také i Assámský. Čeleď Theaceae.

Čaj je nápoj, který vzniká louhováním lístků čajovníku čínského v horké vodě. V čaji je obsaženo přes 2500 chemických látek. Přirozeně rostl čajovník v Číně a Indií, kde mu vyhovovalo monzunové klima. V současné době je jeho pěstování rozšířeno mimo jiné také v Pákistánu, Íránu, Srí Lance, Japonsku, Vietnamu, Nepálu a mnoha dalších zemích. Čajovník se pěstuje na plantážích, které se obnovují každých pět let. Udržuje se v podobě keře vysokého do 1,5m, aby bylo možné pohodlně sklízet lístky a pupeny. Ve  volné přírodě  může dorůst několika desítek metrů a dožít se přes sto let. Lístky jsou ve velikosti až do pětadvaceti centimetrů, hladké a tlusté až deset centimetrů. Čaje jsou děleny podle způsobu zpracovaní sklizených lístků, ale i větviček, na čaje zelené, bílé, žluté, polozelené, červené, černé a tmavé. Základním faktorem kategorizace je stupeň oxidace buněčné šťávy listu (fermentace), kdy dochází ke změně jeho chemických vlastností.

Označení čaj je však používáno i pro jiné nálevy, zápary a odvary z různých rostlin.
Typickým příkladem jsou bylinné čaje a ovocné čaje.

Pověst o čaji

Pověst říká, že legendární mnich Bódhidharma, který dosáhl koukáním na jedno místo ve skále osvícení, "dokonce tam vykoukal díru“, praví pověst. Při této meditaci jednou usnul, a byl na sebe natolik rozzloben, že porušil sebekázeň, že si uřízl oční víčka! Odhodil je kus od jeskyně a na tom místě vyrostl keřík s tvarem listů očních víček, ze kterého si mniši, jeho následovníci vařili nápoj na povzbuzení, aby zůstali bdělí při meditaci. Podle jiné pověsti si jeden poustevník vařil vodu na polévku a vítr mu zavál do kotlíku suché lístky z čajovníku, bylo  šero  a on to ani nevšiml, ale nápoj byl velmi chutný a povzbuzující…

ČAJOVÝ SÁČEK

používá  se pro zadržení čajových lístků, které by musely být jinak z nálevu odfiltrovány čajovým cedítkem.

První čajové sáčky byly ručně šity z hedvábí a patenty na ně jsou již z roku 1903. Komerčně se začaly úspěšně využívat v následujícím roce, kdy je Thomas Sullivan z New Yorku začal vyvážet do celého světa. Moderní sáčky se vyrábí z levnějších papírových vláken…. a jen bio čaje nemají sáčky běleny chlorinem nebo je vyrábějí z kukuřičného škrobu.
 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.