Zdravé srdce (6. část) – Oxidační stres

O xidační stres – tímto termínem se označují škody způsobené ničivými molekulami kyslíku nazývanými volné radikály. Lidský organismus produkuje volné radikály přirozeně při dýchání, zažívání potravy a neutralizaci alkoholických nápojů a léků jakéhokoli typu a při přeměně tuku a sacharidů buňkami na energii. Kdykoli volné radikály napadnou LDL cholesterol, mění ho do formy, která podněcuje aterosklerózu.

Za normálních okolností obranné systémy našeho těla – včetně antioxidantů přijatých ve stravě – s řádícími volnými radikály rychle zametou. Pokud ale kouříme, máme nadváhu, nemáme dostatek pohybu, jsme úzkostliví, trpíme metabolickým syndromem nebo dáváme často přednost rychlému občerstvení, tento velký úklid se nekoná. Čím je více rizikových faktorů, tím je větší pravděpodobnost, že kardiovaskulární systém poškodí volné radikály. Když přirozená antioxidační obrana našeho těla podlehne přesile, nastává oxidační stres. Duševní a emocionální vypětí může oxidační stres posílit. Uvolnění ho může zmírnit.

Vědci jsou přesvědčení, že oxidační stres je klíčovým momentem, který rozhoduje o zdraví srdce, mají za to, že právě oxidační stres vyvolává začátek aterosklerózy. Rozhodujícím okamžikem je oxidace LDL částic. Právě tehdy jejich náklad cholesterolu začne být smrtící a stoupne pravděpodobnost, že nám zanese stěny tepen. Japonští vědci zjistili, že lidé s vysokými hodnotami oxidovaného LDL budou s větší pravděpodobností trpět vážnou formou onemocnění srdce: pacienti, kteří prodělali infarkt, měli hladinu oxidovaného LDL čtyřikrát vyšší než lidé v kontrolní zdravé skupině.

Neexistuje žádný test, který by určil intenzitu oxidačního stresu v našem oběhovém systému, ale náš způsob života o něm vypovídá prakticky vše. Lidé ve vyspělých zemích každoročně zaplatí ohromné částky za volně prodejné vitamíny a minerálové doplňky stravy – vitamíny A, C, E a beta-karoten a minerál selen. Jenomže vědecký výzkum dosud jednoznačně nepotvrdil, že skutečně fungují. Jedním slibným doplňkem je ale koenzym Q10, u něhož je možné, že brání oxidaci LDL.

Účinnost domácí léčby je u většiny lidí vysoká. Vybírejme si přirozené antioxidanty: cvičení - jóga, omezení stresu, barevné ovoce a zeleninu. Přejděme od sycených limonád na jablečné nebo hroznové džusy, obohacujme si saláty růžičkami brokolice. Taktéž konzervovaná zelenina si uchovává mnoho antioxidantů i přes konzervační postupy, ovšem po kontrole obsahu sodíku. U čerstvé zeleniny se při skladování ztrácejí.

O tom, abychom měli zdravé srdce, by se daly psát romány. Pravdou je, že sami můžeme ovlivnit rizikové faktory onemocnění srdce. Ovšem v konkrétních případech se obracejme o radu na lékaře a kvalifikované odborníky, neboť medicína a farmakologie se neustále vyvíjejí.

Zdeňka Sabelová


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.