Zdravé srdce (3. část) - Vysoký krevní tlak

V ysoký krevní tlak (hypertenze) je uznáván jako největší rizikový faktor srdečně-cévního onemocnění. Přezdívá se mu „tichý zabiják“, protože zpočátku nemusí mít žádné příznaky. Přitom se podílí na 75 procentech všech srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Celá třetina hypertoniků přitom ani neví, že vysokým krevním tlakem trpí. Další ví, ale nic proti tomu nedělají.

Hypertenze vzniká, když arterioly – drobné tenkostěnné tepénky oddělující se z tepen – začnou tvrdnout a ztrácejí pružnost. Hypertenzi způsobí tím, že kladou proudu krve větší odpor. Vysoký krevní tlak zpětně stěny tepen poškozuje, více je vystavuje nebezpečí vzniku plátů a usazenin. Také oslabuje a zvětšuje srdce. Ve 30 procentech odpovídá za vysoký krevní tlak dědičnost. U zbývající části populace jde o kombinaci hromadění většího množství tekutiny v krevním řečišti (nadbytečné množství soli v potravě) a zúžených, ztvrdlých tepen.

Představme si své tepny a jemné vlásečnice, jak se zužují a tvrdnou v důsledku fyzické nečinnosti, stresu, nadváhy, stálého přísunu tučných a sladkých jídel. Uvnitř se naše krev řítí vpřed jako řeka sevřená v kaňonu a bije tak prudce o stěny tepen, že je může poškodit a oslabit. Nakonec může takový tlak protrhnout krevní cévy v mozku (mozková mrtvice), nebo je postihnout v břišní dutině (způsobí břišní výduť aorty).

Krevní tlak měří sílu nárazů krve na stěnu tepen při maximálním stahu srdce a v okamžiku, kdy srdce mezi stahy odpočívá. Nejběžnějšími léky na snížení krevního tlaku jsou diuretika (močopudné látky), které zmenšují objem vody v krvi a další. Ovšem účinnost domácí léčby je u většiny lidí velmi vysoká. Změna stravy může působit jako přirozené diuretikum a snížit tlak krve stejně účinně. Pomůže, když přestaneme kouřit, cvičit a zhubneme. Zhubneme-li o pouhých 10 procent tělesné hmotnosti, může se nám vysoký krevní tlak vrátit do normálních mezí bez užívání léků. Taktéž strava bohatá na ovoce a zeleninu. Snažme se omezit užívání léků proti bolesti (např. ibuprofen), tyto mohou zvýšit riziko vzniku hypertenze.

Studie dospěly k závěru, že riziko smrtelného onemocnění srdce a mrtvice může nastoupit už při tlaku krve 115/75. Riziko se zdvojnásobuje s každým dvacetistupňovým zvýšením prvního údaje (systolického tlaku-je to síla krve narážející na stěnu tepny v okamžiku srdečního stahu) a každým desetistupňovým zvýšením druhého údaje (diastolického tlaku-je to tlak krve na stěnu tepen v době, kdy je srdce mezi stahy uvolněné). Velká část lékařů ale bude tento názor pokládat za přehnaně opatrný. Přitom poškozování tepen začíná už při tlaku krve, který lékaři v minulosti pokládali za optimální.

Jaké je riziko?
TLAK KRVE (mmHg) HODNOCENÍ
méně než 120/80 optimální
120-129/80-85 normální
130-139/85-89 normální až vyšší
140-159/90-99 mírná hypertenze
160-179/100-109 střední hypertenze
víc než 180/110 těžká hypertenze


Zdeňka Sabelová


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.