Zdravé srdce (2. část) - Cholesterol

C holesterol je voskovitá látka vytvářející se z tuků, které sníme. Naše tělo ji používá jako stavební materiál při tvorbě buněčných membrán, hormonů a trávicí šťávy nazývané žlučová kyselina. Existují dva hlavní typy cholesterolu: „špatný“ LDL, který vytváří základ pro pláty ucpávající tepny, a „hodný“ HDL, který dopravuje LDL do jater ke zpracování.

Cholesterol ale není nevyhnutelně zákeřným padouchem. Skutečným klíčem k hladině cholesterolu, která bude srdci prospěšná, je rovnováha mezi jeho dvěma základními typy. Čím vyšší hladina HDL a čím nižší hladina LDL, tím menší nám hrozí riziko ucpání věnčitých tepen a vzniku infarktu.

LDL – molekuly LDL se proplétají krevním řečištěm a zásobují zkapalněným cholesterolem přímo naše buňky. Problémy vzniknou, když se do krve dostane příliš mnoho částic LDL. Ulpívají na cévních stěnách. Tam vytvářejí základ pro pláty usazenin ohrožující srdce. Tyto pláty mohou po určité době věnčité tepny zúžit a omezit tak přívod krve do srdečního svalu. Podstatné je to, že vysoké množství LDL v krvi riziko vzniku aterosklerózy zvyšuje a naopak.

HDL – molekuly HDL zachytávají molekuly LDL a transportují je do jater k dalšímu zpracování. Obě částice spolu reagují a odstraňují z nich náklad cholesterolu. Podle nových vědeckých závěrů působí HDL jako antioxidant, brání LDL v poškozování cévních stěn a zakládání sklerotických plátů. (Antioxidanty zpomalují až zastavují škody působené v těle oxidací. Nacházejí se hlavně v čerstvém ovoci a zelenině, v rybách a semenech.) Vysoká hladina HDL cholesterolu vytváří tak silnou ochranu, že může dokonce snížit riziko ostatních faktorů, např. cukrovky nebo nadváhy. Naopak nízká hladina HDL je nebezpečná, protože vystavuje srdce působení LDL a dalších krevních tuků, triacylglycerolů. Hladina HDL se dá velmi jednoduše zvýšit, a to dobrými tuky ve stravě bohaté na tučné ryby, ořechy a olivový olej a taktéž dostatečným pohybem.

Hodnoty LDL (špatný) by měly být pokud možno pod 3,5 mmol/l (milimolů na litr krve), HDL (hodný) víc než 1,0 mmol/l. V ideálním případě by měla být celková koncentrace cholesterolu – i s hodnotou LDL menší než 3,5 mmol/l – nižší než 5 mmol/l.

Hodnocení celkové hladiny cholesterolu v krvi
méně než 5 mmol/l ideální
5,2 mmol/l-6,4 mmol/l   
mírně zvýšená
víc než 6,5 mmol/l vysoká

Triacylglyceroly nejsou formou cholesterolu, ale působí podobným způsobem a mají podobné důsledky. Jsou to kousky tuku v krevním řečišti, které sbírají přebytečné kalorie z potravy a odvádějí je do tukových buněk k dlouhodobému uskladnění. Mohou se rovněž stát surovinou pro vznik LDL cholesterolu, a tak se z nich stává další nebezpečný hráč. Podněcují vznik aterosklerózy, zejména u žen. Příliš velké množství může v cévách vytvořit překážku a hormon leptin, omezující chuť k jídlu tak nedokáže mozku vyslat signál „přestaň jíst“, i když už v sobě máme dost jídla. Tuk v oblasti břicha, nadměrná spotřeba alkoholu, neléčená cukrovka a nedostatek pohybu zvyšují pravděpodobnost, že máme zvýšené množství triacylglycerolů.

Měří se stejně jako cholesterol, v milimolech na litr. Jejich množství stoupá po jídle, krevní test se provádí obvykle ráno na lačno nebo po 12hodinovém půstu.

Jaké je riziko?
HLADINA (mmol/l)  
RIZIKO
méně než 1,5 normální
víc než 2,0 vysoké
víc než 4,5 velmi vysoké

Zdeňka Sabelová


 
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.